Terhesség

Terhességi ultrahang: mi az az FL?

Az FL nem más, mint a femur rövidítése, combcsontot, az alsó végtag csöves csontját jelenti. Ez a leghosszabb csontunk.
2016. November 09.

Mi az az FL?

A femur mért hossza a terhesség során végzett ultrahang vizsgálatokon kap jelentőséget: a magzat leghosszabb csontja, mérete a baba hosszanti növekedéséről ad információt. Jelentősége a BPD-értékhez (vagyis a fej szélessége) hasonló.

Ultrahangos leleteken az FL (Femur Länge, femur length) rövidítéssel szerepel.

Mivel ez a test leghosszabb csontja, ezért méretéből következtetni lehet a magzat hosszanti növekedésére, illetve meg lehet becsülni azt is, hogy mekkora lesz az újszülött.

A combcsont hosszát a 11. hét után mérik, ekkor nagyjából 7-10 mm, a 14. héten kb. 1,5 cm, míg a születés előtt kb. 7,8 cm. A combcsonton kívül időnként mérhetik a sípcsontot (TIB), a szárkapocscsontot (FIB), a felkarcsontot (HUM) vagy az alkarban található orsócsontot (RAD) és singcsontot (ULNA).

A jelenleg érvényes terhességi protokoll alapján három ultrahang vizsgálat kötelező a várandósság során. Az ultrahang vizsgálatok célja, hogy nyomon kövesse a terhesség és a magzat állapotát, fejlődési ütemét.

A magzatok már a terhesség korai szakaszában különböző ütemben növekedhetnek, ezért a táblázatokban szereplő számok csak átlagértékek. Ezért mindenkit arra biztatnánk, hogy a neten keringő adatokkal nem hasonlítgassa össze babája értékeit, inkább olyan ultrahang-specialistát, szonográfust és nem utolsó sorban szülészorvost válasszon, akiben maximálisan megbízik.

Kapcsolódó cikkeink terhességi ultrahang témában: