Terhesség

Terhességi ultrahang rövidítések: mi az az AC?

A terhesség során ultrahang vizsgálatokkal igyekeznek nyomon követni a magzat fejlődését. A terhességi ultrahang leleteken a mért adatok rövidítésesekkel szerepelnek: vajon mit takar az AC?
2017. December 11.
Terhességi ultrahang rövidítések: mi az az AC?

Ha a terhességi ultrahang leleteden az AC (esetleg AU) rövidítéssel találkozol, az nem más, mint az abdominal circumference (AU esetében abdomenumfang), magyarul a haskörfogat.

A has körfogatának méretéből arra lehet következtetni, hogy mekkora a magzat, súlya hogyan fejlődik. Ezek az adatok fontos támpontokat jelentenek az orvosnak arra vonatkozóan, hogy a magzattal minden rendben van-e.

Az AC-t bizonyos esetekben kiegészítheti a has hosszirányú, illetve keresztirányú átmérője (APAD, illetve TAD). A haskörfogat, a combcsont hosszával és a koponya harántátmérőjével szemben nem alkalmas arra, hogy a várandósság korát megállapítsa. A célja a magzat megmérésére szolgál.

Az AC értékei átlagosan a 12. héten 63mm, a 20.héten 151mm és a 40.héten 362mm. Természetesen ezek átlagos értékek, nem minden magzat fejlődik ugyanabban az ütemben.

A jelenlegi ajánlások szerint a terhesség alatt három ultrahangos vizsgálat van, amikor a magzat méreteit, a fejlődését, korát, illetve magát a terhességet lehet nyomon követni. A terhességi ultrahang vizsgálatokat minden esetben szakember végzi, ha bármilyen eltérést lát, azt jelezni fogja a kismamának.

Kapcsolódó cikkeink terhességi ultrahang rövidítések témában: