Baba

RSV: A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerni

Az RSV rövidítés az óriássejtes tüdőmegbetegedést okozó vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli.
2015. Január 13.

Az RSV

Az RSV rövidítés az óriássejtes tüdőmegbetegedést okozó vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli. Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél. A vírus megvastagítja a kislégutak nyálkahártyáját, vagyis minél kisebbek ezek a légutak – minél kisebb egy baba -, annál súlyosabbak a következmények. Ezen kívül csecsemőknél az RSV a súlyos lefolyású alsó légúti megbetegedések leggyakoribb okozója. Az RSV-fertőzések szezonálisak, általában hidegebb időben következnek be. Hazánkban leggyakrabban novembertől áprilisig fordulnak elő, ráadásul a vírusfertőzést egy szezonon belül többször is el lehet kapni.

Kire jelent különös veszélyt az RSV-fertőzés?

2-3 éves korára az RSV csaknem az összes gyermeket megfertőzi, és legtöbbször a közönséges náthához hasonló tüneteket okoz. Ám egyes esetekben, leggyakrabban koraszülött csecsemőknél és bizonyos tüdőbetegségekben vagy veleszületett jelentős szívrendellenességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél, az RSV légúti fertőzést, tüdő-, és hörgőcskegyulladást okozhat. Ha ez bekövetkezik, a baba súlyosan megbetegedhet, és kórházi kezelés válhat szükségessé.

A csecsemők és kisgyerekek korcsoportjában az RSV gyakran felelős a kórházi ápolást is szükségessé tevő tüdőgyulladásért és hörgőcskegyulladásos (bronchiolitis) esetekért.

Koraszülött csecsemők

A koraszülött csecsemők az RSV-fertőzés fokozott kockázatának vannak kitéve, hiszen az idő előtti születés miatt nem volt idő a légzőszervek tökéletes kifejlődésére. Minél éretlenebbül jön világra egy újszülött, annál fejletlenebbek, gyengébbek a légzőszervek, és annál nagyobb az esélye a krónikus tüdőbetegségekre.

BPD – Bronchopulmonális diszplázia (Koraszülöttek krónikus tüdőbetegsége)

BPD leggyakrabban azoknál a koraszülött csecsemőknél alakul ki, akik hosszan tartó, magas oxigénkoncentrációjú lélegeztetésben részesültek. Esetükben nagyobb eséllyel fordul elő súlyos betegség az RSV miatt.

Veleszületett szívbetegség

A veleszületett szívbetegségeknek számos különböző típusa ismert. Bizonyos veleszületett szívbetegségek növelhetik az RSV által okozott súlyos betegség kialakulásának kockázatát.

Kapcsolódó cikkeink: