Baba

Az RSV által okozott, kórházi kezelést igénylő súlyos alsó légúti betegség kockázata csökkenthető

Az RSV rövidítés az óriássejtes tüdőmegbetegedést okozó vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli.
2015. Január 13.

Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél. A vírus megvastagítja a kislégutak nyálkahártyáját, vagyis minél kisebbek ezek a légutak – minél kisebb egy baba -, annál súlyosabbak a következmények. Ezen kívül csecsemőknél az RSV a súlyos lefolyású alsó légúti megbetegedések leggyakoribb okozója. Az RSV-fertőzések szezonálisak, általában hidegebb időben következnek be. Hazánkban leggyakrabban novembertől áprilisig fordulnak elő, ráadásul a vírusfertőzést egy szezonon belül többször is el lehet kapni.

Óvja meg babáját az RSV-fertőzéstől!

  • Kérjen meg mindenkit, aki kapcsolatba kerül a babával, hogy mosson kezet alkoholos tisztítószerrel vagy meleg vízzel és szappannal!
  • Ha Ön megfázott vagy lázas, ne puszilgassa a babát, inkább gyengéden ölelje magához, vagy simogassa meg a fejét.
  • A megfázás jeleit mutató, vagy lázas embereket tartsa távol a babától!
  • Az RSV-szezon alatt lehetőleg ne vigye a babát zsúfolt, sok ember által látogatott helyre, mint például bölcsőde, bevásárlóközpontok, nagy családi összejövetelek.
  • Ne dohányozzon a baba környezetében! Ne engedélyezze a dohányzást a házban!

Egyeztessen kezelőorvosával, hogy gyermeke RSV-fertőzés szempontból veszélyeztetett csoportba tartozik-e és jogosult-e RSV elleni védőoltásra.

Hogyan segít a védőoltás?

Az oltással a gyermek az RSV elleni ellenanyagot (antitestet) kapja meg, mely 1 hónapon keresztül tudja csökkenteni az RSV okozta megbetegedések kialakulásának kockázatát. (Ezt nevezzük passzív immunizálásnak.) A megfelelő ellenanyagszint fenntartása érdekében fontos, hogy szezonban november és március között minden hónapban megkapja a gyermek a védőoltást. Megkezdett oltássorozat esetén tehát minden hónapban vissza kell vinni a veszélyeztetett babákat a következő védőoltásra. RSV fertőzéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, illetve további információért kattintson a www.rsvoltas.hu weboldalra.

Jelen dokumentum általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához!

Hivatkozás: Mészner Zs., Szabó M., Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle. 2011;16(5):2-7

AbbVie Kft.

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.

Telefonszám: +36 1 455 8600

www.abbvie.hu

HUSYN160009

Lezárás dátuma: 2016.01.15.

OGYÉI engedély: OGYEI/5412-2/2016