Gyermekbetegségek

Az RSV tünetei és kezelése gyerekeknél

Az RSV egy kórokozó rövidítése (respiratory syncytial virus), amely az óriássejtes tüdőmegbetegedést okozó vírust jelenti.
2017. Szeptember 25.

Az RSV tünetei és kezelése gyerekeknél

Ez a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó kisgyermekeknél, csecsemőknél pedig ez a vírus felelős a legtöbb alsó légúti megbetegedésért. A kisgyermekek nagy része átesik rajta két-három éves koráig.

Az RSV-fertőzés évszakhoz kötött, többnyire november és április között fordul elő. Sajnos ezt a fertőzést a hideg időszakban többször is el lehet kapni. Bár a felnőtteknél többnyire csak nátha formájában jelenik meg, a kisgyermekek bizonyos csoportjainál komoly betegséget idézhet elő. A csecsemők és kisgyerekek között az RSV gyakran felelős a kórházi ápolást is szükségessé tevő tüdőgyulladásért és hörgőcskegyulladásos (bronchiolitis) esetekért.

Az RSV fizikai érintkezéssel terjed, fertőzött személy érintésével, puszival, vagy a levegőben, tüsszentéssel, köhögéssel. Az RSV-vírus igen ellenálló, több órán keresztül életképes marad egy kilincsen vagy használt zsebkendőn. A fertőzés természetesen igen gyakori zsúfolt helyeken és bölcsődékben, családi napközikben.

Az RSV fertőzés tünetei

A tünetei kezdetben hasonlítanak az átlagos megfázáshoz, orrfolyás, láz, egyéb náthaszerű tünetek jelentkeznek a gyermeknél. A vírus megvastagítja a kislégutak nyálkahártyáját. A baj, hogy minél kisebb egy baba, annál kisebbek ezek a légutak, és annál súlyosabbak a következmények. Ha a vírus megtámadja a tüdőt, akkor a tünetek súlyosbodnak, megfigyelhető a mélyebb és gyakoribb köhögés, légzési nehézség, zihálás (sípoló hanggal) és szapora légzés, az ajkak vagy körmök kékesen elszíneződhetnek, kiszáradás léphet fel, illetve a szoptatás is nehézzé válik.

Az RSV diagnózisa, kezelése

Enyhe tünetek esetén nem szükséges a speciális diagnózis, de súlyosabb lefolyású betegség esetén nagyon fontos. A vírus kimutatása ilyenkor azért elengedhetetlen, hogy meg tudják különböztetni az esetleges bakteriális felülfertőződésektől. Vérvétellel, mellkasröntgennel pontosítják az orvosok gyermeked diagnózisát.

Az RSV-vírusnak két típusa van, a B típusú általában gyengébb lefolyású betegséget okoz, az A típus tehető felelőssé a súlyos lefolyású fertőzésekért.

Ha a betegség enyhe lefolyású, akkor csak tüneti kezelés szükséges. A sóoldatos orrtisztítás, orrszívás, orrcseppek használata meggyorsítja a náthajellegű tünetek elmúlását. Láz esetén használjátok a bevált lázcsillapítót. Ha köhög a gyermek, használj váladékoldót, a hörgők szűkülete esetén hörgőtágítót is írhat fel az orvos. Banálisnak tűnik, de ha bőségesen iszik a gyermeked, az is segíti a gyógyulást, a váladék feloldódását, távozását.

Ha a betegség súlyos lefolyású, magas lázat, zöldes orrváladékot, köhögésrohamot, nehézlégzést észlelsz, akkor előfordulhat, hogy kórházban kell kivizsgálni, ápolni a kicsit. Ha az orvos úgy dönt, antivirális szerekkel is kezelik a betegséget. Az infúzió pedig a kiszáradás megelőzését szolgálja.

RSV: így előzhető meg

Az RSV ellen ma már létezik védőoltás. Ahhoz, hogy eldöntsd, beadasd-e ezt a választható vakcinát, tudnod kell, hogy bizonyos csecsemőknél sokkal nagyobb az RSV rizikója. Ha gyermeked az alábbi veszélyeztetett csoportba tartozik, az orvos segít eldönteni, hogy jogosultak vagytok-e az ingyenes oltásra, ami egyébként igen drága.

A koraszülötteknél igen veszélyes lehet a fertőzés, mivel az idő előtti születés miatt nem volt idő a légzőszervek teljes kifejlődésére. Minél korábban született a gyermeked, annál fejletlenebb, gyengébb a légzőszerve, és annál jobban veszélyeztetik a krónikus tüdőbetegségek.

Ha babádnak veleszületett szívbetegsége van, akkor is konzultálj gyermekorvosoddal. Bizonyos veleszületett szívbetegségek ugyanis növelhetik az RSV által okozott súlyos betegség kialakulásának kockázatát. A babád veleszületett szívrendellenessége kihat a vérében levő oxigén mennyiségére, ezért biztosítani kell, hogy a tüdeje a lehető legjobban működjön. Ennek egyik módja, hogy megvéded a babát az RSV okozta légzőszervi fertőzésektől.

BPD (koraszülöttek krónikus tüdőbetegsége) leggyakrabban azoknál a koraszülött csecsemőknél alakul ki, akik hosszan tartó, magas oxigénkoncentrációjú lélegeztetést kaptak. Náluk gyakrabban fordul elő súlyos betegség az RSV miatt.

Ha koraszülöttként érkezett a babád, remélhetőleg a kórházban az újszülöttgyógyász tájékoztat az RSV kockázatáról, az oltás lehetőségéről, a feltételekről. Sok koraszülött még a kórházban megkapja az oltássorozat első részét. Mindig az orvos dönti el és kérvényezi az oltást, attól függően, hogy mennyire tartja rizikósnak a baba helyzetét.

Az oltás során a gyermek az RSV elleni ellenanyagot (antitestet) kapja meg, mely nagyjából egy hónapig tartó védettséget biztosít az RSV okozta megbetegedések ellen. Tehát ez passzív oltás, nem magát a legyengített kórokozót, hanem az ellenanyagot fecskendezik be. Ahhoz, hogy az ellenanyagszint fennmaradjon, a téli szezonban minden hónapban meg kell kapnia a gyermekednek a védőoltást. Ha elkezditek, akkor veszélyeztetett babádat minden hónapban vissza kell vinned a következő védőoltásra.

Tipp anyának, ha RSV fertőzést kapott a gyerek

Kérj meg mindenkit, aki kisbabád közelében van, hogy mindig alaposan mosson kezet. Ha valaki náthás, ne engedd a kicsi közelébe. Ha a téli időszakban te magad fázol meg, vagy lázas vagy, inkább ne puszilgassa a kicsidet, próbáld csak gyengéden magadhoz ölelni, a fejét simogatni. Itt is alap, mint sok más betegség megelőzésénél, hogy senki ne dohányozzon a baba környezetében, ezt következetesen tartasd be mindenkivel.

Szaklektor: dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, tüdőgyógyász

Forrás: Kismama magazin – Gyermekbetegségek különszám

Kapcsolódó cikkeink: