Terhesség

A dohányzás 30 évig is hatással van a DNS állományunkra

A dohányzás negatív hatása az ismert génjeink kétharmadát érinti, s egyes géneknél ez a hatás akár 30 évig is eltarthat. Érdemes tehát átgondolni, hogy megéri-e mérgezni a szervezetünket a cigivel.
2016. Szeptember 26.

Egy új kutatás szerint – melyet az American Heart Association, Circulation: Cardiovascular Genetics című kiadványban publikáltak – a DNS-metiláció révén a dohányzás hatással az emberi genomra. Ezek a hatások akár 30 évig is megmaradhatnak a dohányzás abbahagyása után is.

A sejtek a DNS-metilációval szabályozzák a gének aktivitását, s ezzel funkciójukat. A tudósok szerint ezzel a módszerrel megismerhetjük egy személy dohányzási múltját, és a dohányzás okozta betegségek előtt új terápiás kezelési lehetőségek nyílhatnak.

„Fontosak ezek az eredmények, mert a metilációval szabályozza a sejt, mely gének vannak úgymond bekapcsolva, így ennek nagy jelentősége lehet a dohányzással összefüggő betegségek kialakulásában” – nyilatkozta Dr. Stephanie J. London. „Miután valaki abbahagyja a dohányzást, utána még ugyanúgy látjuk a DNS állományában a hatásokat.”

Az Egyesült Államokban több mint 40 millió felnőtt dohányzik jelenleg. A dohányzás vezető ok a megelőzhető betegségek és halálokok listáján, 480.000 halálért tehető felelőssé évente és több mint 16 millió amerikai szenved valamilyen dohányzás okozta betegségben.

Magyarországon is rengetegen dohányoznak: a felnőtt lakosság 29 százaléka rabja a cigarettának. Az ezzel összefüggő halálozási arány is magas – kétszerese a 100 ezer lakosra jutó standard halálozási ráta az EU-s tagállamok átlagához viszonyítva.

Annak ellenére, hogy világszerte csökken a dohányzók száma a dohányzásra vonatkozó törvények és mozgalmaknak köszönhetően, a fentiek ismeretében nem csoda, hogy évtizedekkel a dohányzás abbahagyása után is nagyobb eséllyel alakul ki náluk daganatos megbetegedés, krónikus tüdőbetegség (COPD) vagy stroke.

A kutatók majdnem 16.000 résztvevő vérmintáját elemezték 16 csoportból. Nemdohányzó emberek mintájával összehasonlítva az eredményeket, a dohányzással összefüggő DNS-metiláció több mint 7000 gént érintett, az ismert emberi gének egy harmadát.

A DNS-metilációk legtöbbje a dohányzás abbahagyása után 5 éven belül a nemdohányzók mintájára hasonlított, de néhány oldallánc még 30 év múlva is megmaradt.

„A kutatás egyértelmű bizonyítékot szolgáltat, miszerint a dohányzás hosszú ideig hatással van a molekuláris gépezetünkre, ami akár 30 évet is jelenthet. Jó hír azért, hogy miután abbahagyjuk a dohányzást, a DNS-metilációk legtöbbje 5 év múlva visszatér egy nemdohányzó ember szintjére, ami szerint a testünk próbálja gyógyítani magát az ártalmas dohány expozíció után” – nyilatkozta Joehanes.

Babaszoba.hu: Ha babát szeretnél vagy már babát vársz…

Ha babaprojekt előtt állsz, érdemes már a teherbe esés előtt letenni a cigit, mert a dohányzás csökkenti a termékenységet. A terhesség alatti dohányzás többek között növeli a koraszülés esélyét, s az asztma kockázatát is a babánál.

Forrás: MediPress