Terhesség

A terhesség alatti dohányzás kihathat az utód termékenységére

Az nem újdonság, hogy a terhesség alatti dohányzás mind az anya, mind a magzat egészségére is káros lehet. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azonban a kislányok jövőbeli gyermekvállalására is negatívan hathat.
2019. Szeptember 23.
A kislányok termékenységére is hatással lehet a várandósság alatti dohányzás (Fotó: iStock)

Az Európai Gyermek Endokrinológiai Társaság idei éves ülésén bemutattak egy kutatást, mely szerint a dohányzó kismamák fokozott tesztoszteron termelődésnek vannak kitéve, amely befolyásolhatja a hosszú távú hormonális és reproduktív egészségüket. A kutatók 56 újszülött lányt és 54 újszülött fiút vizsgáltak – mindegyikük olyan édesanya gyermeke volt, aki a terhesség alatt dohányzott.

A lányoknál olyan hormonális hatásokat észleltek, amelyeket a fiúknál nem: megmérték az AGD-t (anogenitális távolság) – a végbélnyílás középpontjától a nemi szervekig tartó távolságot, amelyet a magzati fejlődés során a tesztoszteron szabályozott, és úgy találták, hogy ez a lányok esetén jelentősen megnövekedett. – Az anya dohányzásának kitett lányok esetében az AGD szint jelentős növekedése a fokozott tesztoszteron termelődés mutatója lehet, amely mind rövid, mind hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet – beleértve az anyagcsere és a termékenység problémáit – mondta el Deniz Ozalp Kizilay, a kutatás vezetője.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy az anyaméhben a cigarettafüstnek való kitettség miatti lehetséges reprodukciós problémák mögött álló mechanizmusok egyelőre nem teljesen ismertek. Az eredményekből látszik, hogy a magas tesztoszteronszintnek köze lehet a későbbi lehetséges reprodukciós problémákhoz, de az még nem, hogy mi a kapcsolat ezek között. Ennek megértéséhez további kutatásokra van szükség.

A kutatócsapat reméli, hogy további vizsgálatokat végezhetnek majd a jövőben azoknál a kislányoknál, akik részt vettek a mostani tanulmányban is, de véleményük szerint így is kulcsfontosságú a már elkészült kutatás. – Az eredmények értékes információval szolgálnak az anyai dohányzás generációk közötti hatásairól – magyarázta Kizilay.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: