Teherbeesés

Igazi spermagyilkosok: erre figyeljen, aki gyereket szeretne!

Bármennyire is erősnek és fürgének tűnnek a férfiak "kiskatonái", a spermiumok valójában nem túl ellenállóak, egészen banális szokások is negatívan befolyásolhatják a mozgásukat, minőségüket.
2019. Augusztus 03.
Mi minden teszi tönkre a spermiumokat?

A becslések szerint a párok 15-20 százalékának vannak nehézségei a gyermekvállalás területén, vagyis rendszeres szexuális élet mellett sem fogan meg náluk a baba egy éven belül. A teherbeesési problémák oka kereshető a nők és a férfiak szervezetében egyaránt, és az is előfordulhat, hogy a pár mindkét tagjánál egészségügyi oka van a meddőségnek.

A férfi meddőség leggyakoribb okai között találhatjuk a spermatermelési zavarokat, az abnormális spermafunkciót, az anatómiai eltéréseket. Ezeket a problémákat okozhatják (krónikus vagy akut) betegségek, sérülések, veleszületett zavarok, de az életmód is nagyban befolyásolja, hogy mennyire nemzőképes egy férfi. Lássuk, mi minden nehezítheti meg a családalapítást!

Túl sok tesztoszteron

Azt hihetnénk, minél több tesztoszteron van egy férfi szervezetében, annál jobb – hiszen annál “férfiasabb”. Azonban a hormonrendszer egyensúlya nagyon érzékeny, és még a kisebb eltéréseknek is lehetnek súlyos következményei. A túl sok tesztoszteron például negatívan befolyásolhatja a herék spermatermelését, olyannyira, hogy a szakemberek szerint akár a férfi fogamzásgátlás eszköze is lehet a tesztoszterontartalmú gyógyszer.

Dohányzás

A dohánytermékekből egyrészt olyan méreganyagok kerülnek a szervezetbe, melyek lelassítják a spermiumok mozgását, másrészt a spermiumok DNS-ét is károsítják. Ez ráadásul akkor is igaz, ha valaki nem dohányzik, csak sok időt tölt füstös környezetben.

Forró fürdők

A spermiumok különösen érzékenyen reagálnak a túl magas hőmérsékletre, és a spermiumtermelődéshez is a test maghőmérsékleténél valamivel hűvösebbre van szükség – ezért vannak éppen ott a herék, ahol. Minden olyan tevékenység, mely megnöveli a herék hőmérsékletét, a spermiumok minőségének romlását okozhatja. Ilyen például a forró fürdő, a pezsgőfürdő, a szaunázás, de még az is, ha a laptopot az ölünkben tartjuk.

Túlsúly

A súlyfelesleg a hormonrendszerre is hatással van, felborítja annak egyensúlyát, csökkenti a tesztoszteron, növeli az ösztrogén mennyiségét, ez pedig a spermiumok minőségének romlásához vezet. Minél kövérebb valaki, annál több hormonális problémával kell megküzdenie!

Radioaktív sugárzás

A radioaktív sugárzás akár teljesen le is állíthatja a spermiumok termelődését, és minél nagyobb dózis éri a szervezetet, annál hosszabb időt vehet igénybe a regenerálódás, gyógyulás. Szerencsére, az nem tekinthető veszélyesnek, ha valakit időnként megröntgeneznek, de természetesen lehetnek olyan esetek is, ahol nagyobb sugárterhelésnek van kitéve valaki.(Cikk forrása: pulse.ng)Ez is érdekelhet: