Teherbeesés

Alattomos spermagyilkosok

A férfi meddőség oka gyakran nem ismert, de van néhány gyanús dolog, ami negatívan befolyásolja a férfi termékenységet. Lássuk, melyek ezek.
2018. Február 16.
Alattomos spermagyilkosok

Az ibuprofen tartalmú gyógyszerek

Nemrégiben látott napvilágot egy tanulmány, miszerint az ibuprofen tartalmú gyógyszerek férfi meddőséget okozhatnak – bár a hipotézist még nem tesztelték. A tanulmány szerint a változást figyeltek meg a luteinizáló hormonszintben azoknál, akik ibuprofen-tartalmú gyógyszereket alkalmaztak hosszabb időn át, ez a hormon pedig a tesztoszteron termelésért felelős. Bár nincs egyértelmű ok-okozati összefüggés, de mégis nagy lépést jelent.

Káros szenvedélyek

Az alkohol és a dohányzás negatívan befolyásolják a férfiak termékenységét, csökkenti a spermiumok számát és minőségüket is rontja. Egyre több adat is igazolni látszik, hogy a marihuána fogyasztás is férfi meddőséget okozhat. A tiltott kábítószerek, a metamfetamintól a kokainig szintén ártalmasak a spermiumokra: funkcionálisan és minőségükben is.

Mesterséges tesztoszteron bevitel

Elsőre érdekes, hogy pont a tesztoszteron okoz gondot: míg a természetes tesztoszteron hormon létfontosságú a spermák előállításához, addig a kívülről adagolt (gyógyszer, gél vagy injekció formájában) tesztoszteron (és az azzal összefüggő anabolikus szteroidok) éppen ellenkező hatást vált ki. Funkcionálisan férfi fogamzásgátlóként működik: a spermiumok száma annyira alacsony vagy egyenesen nulla lesz, mert meggátolja a saját természetes tesztoszteron hormon termelését.

Egészségügyi problémák odalent

A here-visszértágulat vagy például az ondóvezetékek betegsége mind okozhatnak meddőséget. Természetesen ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezekben a sokszor veleszületett betegségekben szenvedő férfiaknak nem lehet gyermekük, mesterséges megtermékenyítés útján alapíthatnak családot.

Diabétesz

A kezeletlen cukorbetegség merevedési zavarokat okozhat, csökkentheti a tesztoszteron termelődését, rosszabb minőségű spermiumokat eredményezhet és az ún. retrográd ejakulációt (vagy más néven száraz orgazmust) okozhat. Utóbbi azt jelenti, amikor a sperma az orgazmus során a húgyhólyagba kerül ahelyett, hogy a péniszen át távozna. Így az ejakulátum nem, vagy csak nagyon kevés ondót tartalmaz.

Elhízás

Az elhízás cukorbetegséget, szívproblémákat vagy hormonális gondokat is okozhat, mindezek pedig aláássák a férfi termékenységet. Merevedési zavarhoz, csökkent tesztoszteron termelődéshez és a spermiumok csökkenéséhez is vezethet az elhízás. Szakemberek azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a túl gyors fogyás felborítja a szervezetet, ami szintén zavart okozhat a spermiumok termelődésében.

Környezeti ártalmak

Különösen a nehézfémek, de számtalan vegyi anyag gyilkos hatással van a spermiumokra, pl. a rovarirtók, a BPA vagy a Bisphenol A. Lehetetlen minden káros anyagot kikerülni, de nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe és az otthonunkba.

Életmód és táplálkozás

Amikor a termékenységről beszélünk nem csak a megfelelő táplálkozásra és mindennapi mozgásra gondolunk, hanem a bőséges alvásra és a stressz kerülésére is. Összességében elmondható, hogy ami jó a szervezet egészének, az jó a spermáknak is, ami hasznos és egészséges, az a termékenységre is pozitív hatást gyakorol.

(A cikk forrása itt található)

Kapcsolódó cikkeink férfi termékenység témában: