Teherbeesés

9 dolog, ami káros hatással lehet a spermiumokra

Hajlamosak vagyunk a fogantatás sikerességéért elsősorban a nőket felelőssé tenni, pedig a spermiumok egészsége pont ugyanakkora szerepet játszik a folyamatban.
2017. Június 23.

Sok dolog befolyásolja a férfiak termékenységét

Íme a legfontosabb tényezők, amik negatívan befolyásolhatják a férfiak termékenységét.

1. Stressz

A stressz nemcsak a sperma koncentrációját csökkenti, de a kis úszóbajnokok formáját, méretét és mozgékonyságát is kedvezőtlenül befolyásolhatja.

2. Túlzott alkoholfogyasztás

Természetesen az, hogy mit nevezünk túl soknak, relatív, de egy biztos: a stresszhez hasonlóan a túlzásba vitt alkoholfogyasztás csökkenti az egészséges formájú és méretű spermiumok számát.

3. Dohányzás

Amellett, hogy a dohányzás számos egészségügyi kockázattal jár, a sperma proteintartalmát is károsítja. A nők és a férfiak termékenységére egyaránt negatív hatással van és a vetélés kockázatát is növeli.

4. Drogok

A marihuána (és minden más drog is) összezavarja a férfiak hormonháztartását. Csökkenti a szervezet tesztoszteronszintjét és egy amerikai tanulmány szerint megváltoztatja a spermiumok alakját, valamint túl gyors munkára ösztönzi őket, amiért végül nem érnek célba.

5. Szélsőséges hőmérséklet

Ha csak egyetlen közös dolog van a kismamákban és spermiumokban (a babát leszámítva), akkor az az, hogy mindannyian nagyon érzékenyek a hőmérsékletváltozásra. A spermiumok felszínének akár csak egy enyhe hőmérsékletnövekedése is az elhalásukat okozhatja. A forró fürdő, a gőz, a szauna, de akár a fűtött kocsiülés is negatívan befolyásolhatja a termelődésüket.

6. Egészségtelen táplálkozás

Egyes kutatások szerint a feldolgozott húsok, mások szerint a C-vitaminban és cinkben szegény táplálkozás okozhat terméketlenséget a férfiaknál. Együnk egészségesen, és mindenki jól jár.

7. Testsúly

A túlsúlyosság és a túlzott soványság egyaránt kedvezőtlenül hat a férfiak megtermékenyítő képességére.

8. Kezeletlen fertőzések vagy más krónikus betegségek

A szexuális úton terjedő betegségek, amennyiben nem kezelik őket, maradandóan károsíthatják a szaporító szervrendszert, míg más fertőzések (pl. a mumpsz, húgyúti fertőzések) szintén negatív hatással lehetnek a termékenységre.

9. Túlzott koffeinfogyasztás

Egy nemrég közzétett kutatás szerint azok a nők és férfiak, akik a terhesség előtt naponta három vagy több koffeines italt fogyasztottak, a kétszeresére növelték a korai vetélés kockázatát.

Kapcsolódó cikkek: