Terhesség

Egyre több férfinak van meddőségi problémája

A férfiak csökkent termékenysége hozzájárul a fejlett országban tapasztalható egyre alacsonyabb születési számokhoz.
2010. December 14.

A világon a párok több, mint 10 százaléka mutat terméketlenséget, ami hozzájárul a lombikbébi-technikák elterjedéséhez – a módszer kidolgozásáért Robert G. Edwards 2010-ben kapott Nobel-díjat.

A fejlett országokban a férfiak spermaszáma az elmúlt 50 év során jelentősen csökkent. Mára a 18 és 25 év közötti férfiak mintegy egyötöde szenved terméketlenségi problémáktól az ondó minőségének romlása miatt, illetve sokuknál a tesztoszteronszint is csökken. Nő a a hererák, valamint az egyéb fejlődési rendellenességek, például a nem leszállt here előfordulása.

A beszámolót tartó Niels Skakkebćk professzor (Koppenhágai Egyetem) és munkatársai megállapították, hogy a csökkenési termékenységi mutatókhoz a nők mellett a férfiak is nagyban hozzájárulnak. A nem megfelelő spermaszám felelős lehet a külső megtermékenyítéses módszerek kudarcáért is.

Skakkebćk kifejtette, hogy mivel a spermaszám csökkenése néhány évtized alatt alakult ki, ezért annak oka környezeti és életmódbeli tényezőkben keresendő. A tudós emiatt egy közös európai stratégiát sürget a probléma megoldására, ugyanis a jelenség megelőzhető lenne, ha tisztáznák az ahhoz vezető okokat. Ismert, hogy az elhízás és a dohányzás csökkenti a spermaszámot, azonban ennek hatása elenyésző. Azonban terhesség alatt dohányzó nő gyermekében gyakran tapasztalható felnőttkorban alacsony spermaszám.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Értéktelen spermiumok – vaktölténnyel tüzelnek?
  • Meddő férfiak
  • A kezelhetetlen meddőség nagyobb lelki teher, mint eddig gondoltuk
  • Amikor a meddőség oka ismeretlen
  • Forrás: Medipress