Terhesség

A kezelhetetlen meddőség nagyobb lelki teher, mint eddig gondoltuk

A mesterséges megtermékenyítés sokak számára jár nehézségekkel, és nem is eredményes minden esetben. A svédországi Göteborgi Egyetem kutatása szerint a párokat ez sokkal rosszabbul érinti, mint azt a korábbi tanulmányok alapján gondolhattuk.
2010. Október 10.

Nőket és férfiakat kérdeztek, olyanokat, akik két éven át sikertelenül vettek részt IVF (mesterséges megtermékenyítés) programban. A felmérésben részt vevő férfiak súlyos meddőség miatt voltak gyermektelenek.

A gyermektelenség a nők esetében egyfajta gyászt eredményez. A férfiak kihívásnak érezték a meddőséget, úgy jellemezték állapotukat, mint mikor hegymászásnál lépésenként haladnak a csúcs felé, csak ezúttal családalapítási céllal. A férfiakat frusztrálja az is, hogy nem ismerik terméketlenségük pontos okát. A meddőség terhe gyakran a nőkre is nehezedik, emiatt mellőzöttnek érzik magukat. A férfiak számára is hajtóerő a családalapítás szándéka, próbálják szerelmüket megvédeni, és magukra vállalni a meddőség felelősségét.

“Kérdőívek segítségével az életminőséget, a jólétet és az egészséget mérték fel. Az egyik csoportot az öt éve a kezelések ellenére meddő párok, a másik csoportot a kezelések eredményeként gyerekáldásban részesült párok, míg a kontrollcsoportot spontán fogant gyermekek szülei képviselték” – magyarázza Marianne Johansson szülésznő-kutató.

Minden csoportban 200 párt kérdeztek ki. A férfiakat és nőket külön-külön is kérdezték, így adataikat egymással is össze tudták hasonlítani. Az állami egészségügyben az IVF kezelések eredményeként a párok 77 százalékának születik gyermeke. A fennmaradó párok 40 százalékánál további kezelések lesznek eredményesek, melyekre már általában a magánszektorban kerül sor, míg a párok 35 százalékának csak az örökbefogadás segít.

A gyermektelen párok mindkét tagjának jelentősen rosszabb volt az életminősége, mint a kontrollcsoport tagjainak. A párok a gyermekkérdést életük legfontosabb céljának tekintették, a legrosszabb életminőségről a gyermektelen férfiak számoltak be. Johansson szerint fontos, hogy az egészségügyieknek időt szakítsanak az ilyen párok lelki támogatására is, mert a pár mindkét tagjának erős gyászreakciói vannak a sikertelen kísérletek eredményeként. Fontos arra is törekedni, hogy minél több párnál legyen sikeres a meddőségi kezelés, még akár olyan áron is, hogy további kezeléseket ajánlanak fel nekik.

Forrás: Medipress