Terhesség

A nők harminc százaléka képes természetes szülésre meddőségi kezelés után

A Human Fertility című szaklapban megjelent internetes közvélemény-kutatás szerint az IVF/ICSI meddőségi kezelésben részesült nők 29 százalékos eséllyel eshetnek természetes módon teherbe a kezelés befejezésétől számított hat éven belül.
2016. Július 28.

A brit Egészség és Klinikai Kiválóság Nemzeti Intézetének becslése szerint az Egyesült Királyságban minden hetedik párt érint a terméketlenség problémája, és esetükben széles körben alkalmazzák az úgynevezett asszisztált reprodukciós technikákat (ART), köztük az IVF és az ICSI kezelést. Ezek a kezelések érzelmileg és anyagilag egyaránt megterhelőek, ráadásul nem mindegyik házaspárnak születik gyermeke e módszerek segítségével.

A kutatók elmondták, hogy kevés kutatás készült az ilyen (akár sikeres, akár sikertelen) kezelések utáni megtermékenyülési rátáról, ezért azt remélik, hogy eredményeik hasznosak lesznek a jövőben a tanácsadások során, és reményt adhatnak a nőknek arra, hogy a meddőségi kezelés után is van esélyük a természetes fogantatásra.

A kutatás készítői egy független meddőségi honlap IVF/ICSI kezelésen átesett felhasználóit kérték meg arra, hogy vegyenek részt egy névtelen felmérésben. A 403 résztvevő közül a sikertelen meddőségi kezelésen átesett 96 válaszadóból végül 34 esett teherbe természetes úton, amelyből 30 eredményezett élve születést. A sikeres meddőségi kezelésen átesett 307 nő közül 84 a kezelés után is teherbe esett.

„Az IVF és az ICSI kezelések eredményétől függetlenül, akár teherbe esett a páciens, akár nem, körülbelül 30 százalékos esélye van annak, hogy 6 éven belül természetes úton teherbe esnek” – foglalta össze az eredményeket a kutatás vezetője, Samuel Marcus.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Amikor a meddőség oka ismeretlen
  • A gyermekáldás titka – avagy miért nem jön a baba?
  • Meddőség számokban
  • Forrás: Medipress