Terhesség

5 mondat, amit soha ne mondj egy meddőséggel küzdő nőnek

Biztosak vagyunk benne, hogy a következő mondatok nagy részét az emberek jó szándékkal mondják a meddőséggel küzdő nőknek és pároknak - ám ahelyett, hogy segítenének nekik, valójában csak a fájdalmukat mélyítik.
2022. Július 16.
Fotó: Getty Images

“Egyszerűen fogadj örökbe!”

Az örökbefogadás egy gyönyörű dolog, de fontos látni, hogy nem mindenki vágyik rá. Ha csak a barátnőd maga nem hozza fel az örökbefogadás témáját, akkor még véletlenül se kezd ajánlgatni neki. Egyrészt biztosan ő maga is tisztában van az örökbefogadás lehetőségével, másrészt azt se felejtsd el, hogy sokak számára mély gyászfolyamatot jelent annak a gondolatnak az elengedése, hogy nem lehet biológiai gyermeke. Egy ilyen helyzetben az örökbefogadást szajkózni borzasztóan érzéketlen. 

“Te egy hős vagy – én sosem tudnék megbirkózni a sok injekcióval és kellemetlenséggel”

Ez látszólag egy jó szándékú kijelentés, amivel a barátnődet dicséred – egészen addig, amíg hozzá nem teszed, hogy te magad sosem tudnád ezt végigcsinálni. Te is meddőséggel küzdesz? Ha nem, akkor nem kell megjegyzéseket tenned az ő útjára. Egyszerűen ismerd el a barátnőd erejét és kitartását azzal, hogy teret adsz neki kifejezni az érzéseit. 

“Ne akard annyira, és meg fog történni!”

Lehet, hogy a kedvenc influenszered tele zengte a közösségi médiát az “abbahagytam a stresszelés és egyszerűen megtörtént” típusú csodálatos teherbeesési sztorijával, de ezt nem feltétlenül kellene a barátnőd orra alá dörgölni. Elvégre a meddőség egy orvosi állapot, amely orvosi beavatkozást igényel. 

“Terhesnek lenni amúgy is szörnyű”

Amennyiben a terhességed nehéz volt, nagyon is fontos, hogy fel tudd dolgozni az átélt negatívumokat, legyen szó akár testi, vagy lelki nehézségekről. De ezeknek a tapasztalatoknak a feldolgozását inkább tartogasd egy másik beszélgetésre. Egy meddőséggel küzdő nő számára egy ilyen kijelentés felér egy hátba szúrással.

“Gyerek nélkül amúgy is könnyebb az élet”

Ez tény és való. Gyerek nélkül, és a gyerekkel együtt járó kötelezettségek nélkül az élet tényleg sokkal szabadabb tud lenni. De azokat a meddőséggel küzdő nőket, akiknek minden álma egy gyerek, ez a szabadság egy cseppet sem vigasztalja.