Baba

Mit lehet arra válaszolni, hogy miért akarunk gyereket?

Mitől család egy család? Megnéztük az Anyáim története c. dokumentumfilmet és kiderült.
2021. Április 06.
Mit lehet arra válaszolni, hogy miért akarunk gyereket? (kép: Campfilm / HBO)

Mitől család egy család? Sokan sokfélét gondolhatunk erről, de a legfontosabb az lenne, hogy mindenki szabadon eldönthesse neki mit jelent a család. Tavaly decemberben törvénybe foglalta a magyar országgyűlés, hogy mit kell gondolnunk erről: a család alapja a házasság és a szülő-gyermek viszony, az anya nő, az apa férfi. Törvénybe lehet foglalni ugyan, de mindannyian tudjuk, hogy házasság nélküli családok is vannak, gyermek nélküliek is, mozaikcsaládok is, egyszülős családok is, olyanok is, ahol több generáció együttélése alkotja a családot és léteznek szivárványcsaládok is. Ha benne vannak az alkotmányban, ha nem.

Az Anyáim története c. dokumentumfilm egy párkapcsolatban élő párt, Nórát és Virágot mutatja be, akik szeretnének örökbe fogadni egy gyermeket. A címben feltett kérdés, miszerint miért akar valaki gyereket az örökbefogadási procedúra egyik hivatali kérdése, amire Nóra azt kérdezi Virágtól: “Az jó, ha azt írom, hogy mert ez az élet értelme?”. És valóban ennyi a lényeg, a szeretet, bármennyire is csöpögősen hangzik.

Az Anyáim történetében semmi különös nem történik, csak annyi, hogy két ember, akiknek nem lehet közös vér szerinti gyerekük elhatározzák, hogy örökbe fogadnak egy gyermeket. Egy olyan kislányt, aki senkinek sem kell: meleg párnak ugyanis csak akkor ajánlanak ki egy gyermeket, ha őt heteroszexuális párok már elutasították. A többség ugyanis pici, fehér bőrű, egészséges babát szeretne. Nóráék gyermeke azonban nem fehér, nem újszülött és olyan körülmények közül érkezik, hogy még azt sem lehet eldönteni róla biztosan, hogy értelmi sérült vagy annyira elhanyagolt, hogy azért van ennyire lemaradva a kortársaihoz képest. A film végére kiderül, hogy ennek a kislánynak csak biztonságra és szeretetre volt szüksége és ma már pont olyan hatéves, mint bármelyik a kortársai közül.

Haragonics Sári és Dér Asia sok éven át, 2015 és 2018 között követte nyomon Nóra és Virág történetét, azaz már évekkel azelőtt befejeződött a forgatás, hogy az országgyűlés törvénybe iktatta, hogy mi számít a családnak. Most a törvény apropóján azonban aktuálisabbá vált ez a film, mint valaha is lehetett volna. A film nagyon pontosan bemutatja ugyanis azt, hogy milyen az örökbefogadás, hogyan változnak a szerepeink, amikor szülőkké válunk, milyen nehézségekkel néznek szembe a szülők nap mint nap, hogy csak egy nagyon tipikus problémát mondjunk: az esti elaltatás kérdése. Mert pont az derül ki a filmből, hogy pontosan ugyanazokkal a gyereknevelési problémákkal (hiszti, altatás) és elvi kérdésekkel (kaphat-e mindennap édességet a gyerek) szembesülnek Nóráék is, mint bárki más, amikor szülővé válik. Éppen ugyanolyanokkal helyzetekkel küzd egy szivárványcsalád is, mint egy törvényben rögzített “hagyományos” család. Nagy erénye a filmnek, hogy nem akarja szebbnek, idillibbnek, jobbnak beállítani sem a szereplőket, sem az egymáshoz való viszonyaikat. Csak pont olyannak, amilyenek, amilyenek mi, többségiek is vagyunk.

Az Anyáim története c. dokumentumfilm az HBO GO-n nézhető meg.