Terhesség

Kik azok az „fogyibabák”? Valóban növelheti egy gyógyszer a terhesség esélyét? 

Az utóbbi időben sokat hallottunk egy bizonyos, a cukorbetegek számára kifejlesztett készítményről, amit azonban egészen más hatása miatt kezdtek alkalmazni.
2024. Április 21.
semaglutid
Fotó: Getty

Világszerte több ezer ember szed olyan gyógyszereket fogyás céljából, amit eredetileg másra fejlesztettek ki. A The Conversation írt egy másik érdekes jelenségről ezekkel kapcsolatban. Ugyanis megszaporodtak a „fogyibabákról” szóló történetek, amelyekben azok a nők, akik szemaglutid-tartalmú készítményt szedtek, váratlan terhességről számolnak be. De vajon valóban javíthatja ez a hatóanyag a termékenységet? És ha igen, hogyan?

A szóban forgó gyógyszereket (glükagonszerű peptid-1 receptor agonisták vagy GLP-1-RA-k) a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének szabályozására fejlesztették ki. De óriási népszerűségük oka világszerte inkább az, hogy elősegítik a fogyást azáltal, hogy lassítják a gyomorürülést és csökkentik az étvágyat. Jelenleg nálunk nem engedélyezett elhízás kezelésére. De hogyan befolyásolja a túlsúly a termékenységet?

A súlyfelesleg azért nehezíti meg a teherbeesést, mert a probléma gyakran PCOS-sel, IR-rel, pajzsmirigyzavarokkal és egyéb olyan hormonális betegségekkel járhat, melyek olyannyira felborítják a női hormonháztartást, hogy akár meddőséget is okozhatnak – magyarázza dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa . – Másrészt maga a zsírszövet nagyban hozzájárul az ösztrogén termeléséhez, ezért minél több valakin a zsírréteg, annál nagyobb eséllyel fog ösztrogéndominanciában szenvedni, ami jelentősen csökkenti a teherbeesés valószínűségét. Ráadásul a tüszőfolyadék is lényegesen magasabb zsírtartalmúvá válik, ami szintén rossz hatással van a megtermékenyülésre, mivel sérül a petesejt anyagcseréje. (…) Köztudottan vannak olyan állapotok (például PCOS), melyek túlsúlyt eredményeznek, de a zavar kialakulásában nagy szerepe van a nem megfelelő életmódnak, így a súlyfeleslegnek is. Tehát, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, nehéz megválaszolni, ám az biztos, hogy normál testtömeggel és egészséges életmóddal kisebb az esélye annak, hogy hormonzavar alakuljon ki (forrás: nogyogyaszatikozpont.hu).

Ami szintén tudható: a 2-es típusú cukorbetegség és a policisztás petefészek szindróma (PCOS) metabolikus állapotai egyaránt összefüggenek az elhízással és a termékenységi nehézségekkel. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőknél nagyobb az elhízás, valamint a termékenységi nehézségek és a vetélés valószínűsége, mint más nőknél.
Férfiaknál pedig az elhízás, a cukorbetegség és a metabolikus szindróma negatív hatással vannak a termékenységre, mivel az ezek által okozott alacsony tesztoszteronszint befolyásolhatja a spermiumok minőségét. (Érdekes, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, elhízott és alacsony tesztoszteronszintű férfiaknál a cukorbetegségre használt gyógyszerek ígéretes eredményeket mutattak a fogyás és a tesztoszteronszint növelése terén is.)
Mivel a fogyás javíthatja a menstruációs rendellenességeket, az elhízott nőknél növelheti a terhesség esélyét is. Ez tehát a legvalószínűbb oka a fent említett váratlan terhességeknek. Vannak többen is, akik fogamzásgátló tabletta mellett estek teherbe, az azonban bizonytalan, hogy van-e összefüggés az említett gyógyszer és a fogamzásgátlás sikertelensége között.

Ami fontos: nem világos, hogy a szemaglutid káros lehet-e terhesség alatt. Az állatkísérletekből származó adatok azonban azt sugallják, hogy a magzati rendellenességek lehetséges kockázata miatt nem szabad ilyenkor alkalmazni. Sőt, a Therapeutic Goods Administration azt javasolja a fogamzóképes nőknek, hogy használjanak fogamzásgátlást a szemaglutid szedése során, illetve a szemaglutid leállítását javasolták legalább két hónappal a terhesség megtervezése előtt.
Ami viszont megnyugtató: az eddigi vizsgálatok nem utalnak arra, hogy a már megszületett csecsemőknél megugrott volna a súlyos rendellenességek előfordulási aránya.