Terhesség

PCOS: másképp működik a zsírszövet

A policisztás petefészek-szindrómában szenvedő nők zsírszövete máshogy viselkedik, ezzel előidézi az inzulinrezisztencia vagy a cukorbetegség kialakulását.
2010. Február 21.

A policisztás petefészek-szindrómában (PCOS) szenvedő nők zsírszövete nem termel elegendőt abból a hormonból, amely a zsírok és a glükóz feldolgozását szabályozza, ezzel elősegíti az inzulinrezisztencia, a gyulladás, a glükózintolerancia és a cukorbetegség kialakulását – derült ki egy amerikai tanulmányból.

A PCOS a termékeny korban lévő nők leggyakoribb hormonális betegsége, becslések szerint a nők 10 százalékát érinti. Ez a betegség a meddőség leggyakoribb oka és jelentős kockázatot jelent a későbbi cukorbetegség szempontjából.

“Kezdjük sejteni, hogy PCOS esetén a zsírszövet teljesen máshogy viselkedik, mint egészségeseknél” – mondta el Dr. Ricardo Azziz, a Cedars-Sinai Egészségügyi Központ Androgénkutató Központjának vezetője. “Ezen hormon viselkedésének leírása sokat segíthet a betegség okainak feltárásában és új kezelési módok kifejlesztésében.”

Szervezetünk legnagyobb hormontermelő szerve a zsírszövet, amely számos, az étvágyat, a bél- és agyműködést, továbbá a zsír- és cukoranyagcserét befolyásoló hormont termel. Az egyik ilyen az adiponectin, amely megfelelő mennyiségben elősegíti a zsírok és cukrok feldolgozását és csökkenti a gyulladást. A PCOS-ban szenvedő nőknél azonban nem termelődik elegendő adiponectin.

Bár a PCOS gyakran szoros összefüggést mutat az elhízással, nem minden érintett nő elhízott. A vizsgálat szerint az adiponectin mennyisége mind a normál súlyú, mind az elhízott nők esetében kevesebb volt. A betegség rendszertelen peteérést és mentruációt, meddőséget, férfihormon-többletet, fokozott szőrnövekedést és policisztás petefészkeket okozhat. A PCOS-s nők kétharmadánál inzulinrezisztencia is fennáll, vagyis a zsírok és cukrok felhasználása zavart szenved. Ez az állapot a cukorbetegség és a szívbetegség fokozott kockázatával jár, de kialakulásának oka ismeretlen.

A cikk a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism folyóirat 2010. februári számában olvasható.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A női meddőség egyik leggyakoribb oka – a PCOS
  • PCOS: így nőhet a fogamzás esélye!
  • Inzulinrezisztencia: ha ezért nem jön a baba
  • Győzd le a PCOS-t!
  • Forrás: Medipress