Terhesség

Kiderült, miért hajlamosabbak a cukorbetegségre a túlsúlyos kismamák gyerekei

Ha a leptin nevű hormon hatásainak van kitéve a magzat a méhen belül, a későbbiekben nagyobb eséllyel alakul ki nála a 2-es típusú diabétesz - derült ki egy kutatásból.
2016. Április 07.

A leptin a zsírsejtekben található meg, és abban segít, hogy a szervezet energiaszintje kiegyensúlyozott legyen. Ugyanakkor a túl sok leptin káros hatással lehet a magzatra, ha a fejlődés egy bizonyos szakaszában van kitéve annak hatásainak – bizonyítják az egérkísérletek.

A probléma elsősorban a túlsúlyos anyák utódjait érinti, noha egyáltalán nem biztos, hogy embernél is ugyanolyan hatással van a leptin a magzatra, mint az egér esetében. A Cell Reports című szaklapban publikált kutatás a leptin egy olyan maradandó változást okoz az agy hasnyálmirigyre hatással lévő neuronjainak fejlődésében, ami az inzulinszintet úgy összezavarja, hogy az még felnőttkorban is érzékelhető. A hasnyálmirigy az, ami az inzulinkibocsátást végzi, és az inzulin befolyásolja a vércukor (glükóz) szintjét. A megfelelő inzulinszint hiánya diabétesz kialakulásához vezet.

A túlsúlyos anyák leptinszintje lényegesen magasabb, mint a normál testsúlyú társaiké, ezért valószínűbb, hogy gyerekeiknél cukorbetegség alakul ki.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mennyi a biztonságos hízás a túlsúlyos kismamák számára?
  • A diabétesz növeli a fejlődési rendellenésgek esélyét
  • Megduplázódott a cukorbeteg gyermekek száma Magyarországon