Terhesség

A kismama túlsúlya később növeli a daganatos betegségek kockázatát

Nagyobb az esélye a daganatos megbetegedésre annak a gyereknek, akinek az anyja a terhesség alatt túlsúlyos volt. Ráadásul nem is kicsi ez az esély a normál súlyú anyák gyerekeihez viszonyítva.
2019. Július 16.
A túlsúlyos anyáknak nagyobb eséllyel lesz daganatos a gyerekük

A Pittsburgh-i Egyetem és a UPMC Hillman Rákkutató Központ kutatása szerint nagyobb az esélye annak a gyereknek a daganatos megbetegedésekre, akinek az anyja a terhesség alatt túlsúlyos volt, mint annak, akinek normál testsúlyú. A különbség ráadásul nem mondható csekélynek: a túlsúlyos anyák gyerekeinek 57 százalékkal megugrott az esélyük a rákra.

A kutatók kétmillió születési adatot és háromezer daganatos betegséget regisztráló feljegyzést néztek át. A vizsgálatból kiderült, hogy ha az anya BMI-index magasabb volt szülés előtt, annak hatása lett a babára. Még akkor is ez lett az eredmény, ha az anya életkorát és a baba születési súlyát is figyelembe vették.

“Jelenleg nem tudunk túl sok elkerülhető faktorról a gyerek rákbetegségekkel kapcsolatban” – írta egy sajtóközleményben Shaina Stacy, a kutatás vezetője, a rákkutató központ orvosa. “Reméljük, hogy ez a kutatás segít majd az anyáknak abban, hogy le tudjanak fogyni.?

Azok a gyerekek a legveszélyeztetettebbek, akiknek az anyjuk komolyan elhízott: a BMI-jük 40 feletti. Ezeknek a gyerekeknek 57 százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy 5 éves koruk előtt leukémiásak legyenek. A kutatók arra jutottak, hogy csak a súly az, ami befolyásolja ezt az arányt, semmilyen más tényező vagy tulajdonság nem tudja elmozdítani az eredményt. Még a kisebb túlsúly is az esély növekedését jelentette, így már egy-két kiló leadása is csökkenthette a gyerek daganatos megbetegedésének esélyét – írja a 24.hu.

A kutatás eredményei az American Journal of Epidemiology tudományos folyóiratban jelent meg.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu