Terhesség

Dohányzó kismama, asztmás gyerek?

A kutatások szerint a dohányzás genetikai szinten befolyásolja a magzat életét. Sőt, még a nagyi dohányzása is hat az unokára.
2011. Május 27.

A terhesség alatti dohányzás megváltoztathatja a magzati DNS környezetét, az úgynevezett metilációs mintázatot, ezen keresztül pedig gyengíti a születendő gyerek immunrendszerét – idézte amerikai kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit lap online kiadása.

A környezeti hatások, így a dohányzásból származó toxikus anyagok is befolyásolják a DNS-óriásmolekulát körülvevő kisebb metilcsoportok elhelyezkedését, a DNS-metilációt. Egy most ismertetett amerikai tanulmány szerint ez lehet a genetikai háttere annak, hogy a dohányzó kismamák gyerekei körében a későbbiekben gyakoribb az asztma.

Carrie Breton, a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa kutatócsoportjával arra a következtetésre jutott, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja várandóssága alatt dohányzott, 2,3 százalékkal nagyobb volt a DNS-molekula metilációs szintje az AXL jelű génnél. Ez a gén az immunrendszer fejlődése szempontjából alapvető fontosságú. A vizsgálatokból kiderült, hogy még a nagyanya dohányzásának is mérhető hatása volt a gyerek DNS-ének metilációs mintázatára.

Azt a folyamatot, ahogyan a metiláció befolyásolja az immunrendszer működését, még nem ismerik pontosan a kutatók, ám egyre több adat gyűlik ezzel kapcsolatban. A tanulmányt a kutatók ismertették egy Denverben megrendezett orvosi konferencián.

Babaszoba: Már tudjuk, hogy a dohányzás korlátozásának rengeteg haszna van, mérhetően kevesebb a súlyos asztmaroham a gyerekek között azokban az országokban, amelyekben tilos a dohányzás a zárt közösségi tereken. A passzív dohányzás a magzatnak is árt, tehát a még meg nem született babák is jól járnak a dohányzás korlátozását célzó intézkedésekkel.

A statisztikák szerint a dohányzó anyának gyakrabban születik kis súlyú babája, mint annak, aki nem dohányzik. Többségük kizárólag a dohányzás miatt születik kis súllyal. Ezek fényében érdemes elgondolkozni a leszokásról mindenkinek, akik a babát váró anya vagy a kisbaba környezetében él. Itt egy kis segítség!

Forrás: MTI