Terhesség

Minden tizenkettedik gyermek koraszülött?

A statisztikák szerint a szülések 8,4%-ánál fordul elő, hogy a baba túl korán érkezik.
2004. Február 08.

Mi a korai?

Egy érett újszülött a 37. – 40. terhességi hétre születik kb. 3000-3500 grammal. Koraszülötteknek a 37. terhességi hét előtt született újszülötteket nevezzük.

Általában kis, 2500 gramm alatti súllyal jönnek a világra. Nem csupán kisebbek, de más testarányokkal rendelkeznek, és különböző szerveik is eltérően működnek. Hiszen a méhen belüli fejlődés egy fontos szakaszát kénytelenek nélkülözni, így belső szerveik sem feltétlenül érettek meg az önálló külvilági életre. Tüdejük, idegrendszerük, agyuk fejletlenebb, immunrendszerük sokkal gyengébb, mint normál időre született társaiknál, így a különböző fertőzésekre is hajlamosabbak. Az idegrendszer éretlenségéből következően a koraszülötteknek mások a reflexei, reakciói és eltérően is viselkednek.

A koraszülés okai

A koraszülés oka legtöbb esetben ismeretlen, mégis vannak bizonyos tényezők, melyeknél gyakrabban lehet számítani koraszülésre. Ikrek, hármasikrek gyakran születnek a várt idő előtt. Ha a magzatburok hamarabb reped meg, a magzatvíz szivárog, illetve elfolyik, ha a méhnyak a szülés időpontja előtt kinyílik, a méh felépítése nem normális, a méhen belüli magzat nem egészséges, ha anyai betegség miatt a magzat méhen belüli fejlődése nem megfelelő, ha a terhesség korai szakában vírusfertőzések támadják meg a magzatot, és emiatt a magzat súlyos fejlődési rendellenességben szenved, születhet a baba korán.

A dohányzás, alkoholizmus, nem megfelelő táplálkozás, gyógyszerek is gátolhatják a magzat méhen belüli fejlődését, a méhlepény működése nem megfelelő és nem tud a magzatnak megfelelő táplálékot biztosítani.

Sokszor ezeknek az állapotoknak a kombinációja vezet végül koraszüléshez.

A koraszülöttek speciális ellátása

A koraszülöttek speciális ellátást igényelnek, melyet a perinatális-neonatális intenzív centrumban kaphatnak meg. Ebből az újszülöttekre szakosodott intenzív osztályból összesen 29 van Magyarországon, 8 Budapesten, a többi főbb megyeszékhelyeken. Súlyuktól, állapotuktól, betegségüktől függően életük első heteit, hónapjait töltik itt a koraszülöttek. Az intenzív osztályok célja, hogy komplex orvosi kezelést biztosítson az arra rászoruló kora- és újszülöttek számára.

Az élet első napjai a legnehezebbek az újszülöttek számára, még inkább így van ez a koraszülöttekkel. A legtöbb halálozás életük első két hetében történek. A komplikációk leküzdése egyre több esetben jár teljes sikerrel, ez azonban sokszor hónapokat vesz igénybe.

A koraszülött intenzív osztály feladata, hogy “művi anyaméhet” biztosítson az apróságoknak, ahol bepótolhatják a normál esetben az anyaméhben zajló növekedés és fejlődés utolsó heteit. A még éretlen szervek működése is sokszor támogatásra szorul.

Koraszülött mentés

Koraszülött mentésre akkor van szükség, ha a kicsik olyan helyen látják meg a napvilágot, ahol nincs perinatális intenzív centrum. Ilyenkor speciálisan felszerelt mentőautóban, lényegében egy mozgó intenzív-kórteremben, illetve az abban lévő transzportinkubátorban szállítják őket a legközelebbi koraszülött osztályra. Magyarországon a 2002-ben alakult Magyar Koraszülött Mentő Közalapítvány, amelyből a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány lett 2007. januárjában: 8 vidéki koraszülött és beteg újszülött mentéssel és szállítással foglalkozó alapítvány fogja össze a koraszülöttek mentésére létrejött alapítványokat és szervezeteket.

A már korábban létrejött alapítványok összefogásával az egész ország területén megvalósulhatott az állandó ügyelet, a napi 24 órás koraszülött mentési készenlét és ezzel a nagyobb hatékonyság. A Közalapítvány legnagyobb szervezete a budapesti Peter Cerny Alapítvány, amely hazánkban az első ilyen szervezetként jött létre 1988-ban.

“A magyar lakosság közel 40%-át ellátó Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat Budapest kb. 140 km-es körzetében biztosítja hiánypótló szolgáltatását. Működésének 14 és fél éve alatt 30.146 koraszülöttek és beteg újszülött mentését, őrzött szállítását végezte. A szállítás alatt 6.429 alkalommal kellett a hiányzó légzést lélegeztető géppel pótolni, amire korábban nem volt lehetőség. Újraélesztés 702 esetben történt, 88%-ban sikerrel” – meséli Dr. Somogyvári Zsolt, az alapítvány vezetője.

A kiemelten közhasznúnak minősített Magyar Koraszülött Mentő Közalapítvány munkája végzéséhez állami támogatásban részesül. A korszerű munkavégzés tárgyi feltételeinek biztosítására minden további segítségre is szüksége van, hiszen a járművek és műszerek kopnak, elhasználódnak. Az alapítvány 2003-ban közel 7000 mentési, szállítási feladatot hajtott végre, s a koraszülött rohammentő gépkocsik csaknem 200 ezer km utat tettek meg, így minden rászoruló újszülöttnek megfelelő ellátást tudtak biztosítani. 2014-ben összesen 3840 kivonulása volt az alapítványnak. Az adó felajánlható 1%-ából befolyó összegeket is fejlesztésre kívánják költeni.

PETER CERNY ALAPÍTVÁNY

Adószám: 19010289-1-42

MAGYAR KORASZÜLÖTT ÉS ÚJSZÜLÖTT MENTŐ KÖZALAPÍTVÁNY

Számlaszám 12067008-00151932-00100006

Adószám: 18477979-1-06

Forrás: Peter Cerny Alapítvány

Kapcsolódó cikkeink:

  • Koraszülöttek: babák, akik idő előtt érkeznek
  • Kicsi vagyok, korábban jövök…
  • Pár hét is számít!
  • Ha túl korán jön a baba
  • Forrás: HáziPatika.com