Baba

Koraszülöttek: babák, akik idő előtt érkeznek

A babát váró kismamák és családok egyik legnagyobb félelme, hogy a kicsi idő előtt érkezik, és a születést követő hetek a gyerek egészsége miatti aggódással telnek. Mikortól koraszülött egy baba és miben más, mint a megfelelő időben születő gyerekek?
2015. Szeptember 07.

Miben más, mint a megfelelő időben születő gyerekek? Minden szülő vágya az, hogy egészséges, megfelelő időben születő kisbabája legyen, ugyanakkor a statisztikák szerint Magyarországon az élve születések 8-10 százalékában jön világra koraszülött baba.

Vannak azonban olyan családok, ahol a baba idő előtt érkezik, és állapota miatt a hazatérés heteket vagy éppen hónapokat várat magára. A koraszülött gyerekeknek és az értők aggódó szülőknek küzdelmesek lehetnek az első hetek, mert a baba fizikai állapota, fejlettsége még nem kész a megfelelő, egészséges működésre.

Ugyanakkor a koraszülött osztályokon, megfelelő orvosi felügyelet mellett a kicsiket tudják segíteni abban, hogy átvészelve ezt az időszakot mielőbb hazamehessenek, és egészséges, életerős kisgyerekek legyenek.

De kit is nevezünk koraszülöttnek? A terhesség 36. hete előtt született babák esetében használják a szakemberek ezt a kifejezést. A koraszülött babák általában 2500 gramm alatti súllyal jönnek a világra, de az Egészségügyi Világszervezet súly alapján további kategóriákba sorolja a koraszülötteket: az 1500 gramm születési súly alatti babákat igen kis súlyú újszülöttnek, az 1000 gramm alattiakat pedig extrém alacsony súlyú újszülöttnek nevezi.

Sok koraszülött baba csak néhány héttel a 40. hét előtt születik, de persze vannak olyan kicsik, akik jóval idő előtt jönnek világra.

A koraszülött babák szervei ugyan kialakultak már, de még kisebbek, nincsenek megfelelően kifejlődve, így működésük sem megfelelő. A gyerekek általában kis súllyal születnek, tüdejüknek még nem volt elég ideje arra, hogy teljesen kifejlődjön, és az agy légzésért felelős része sem működik még tökéletesen, így fontos figyelni a kicsik légzését. Szintén az agyi fejlődés elmaradása miatt még a garat és a száj mozgása sem megfelelő, így a szopással és nyeléssel is gondjaik lehetnek a babáknak.

A koraszülött picik immunrendszere még éretlen, az időre született babák védekezőképességénél is gyengébb a szervezetük ellenállóképessége, ezért különösen fontos, hogy a kórokozóktól megóvjuk a kicsiket.

Az idő előtt született babák nem képesek a megfelelő vércukorszintet fenntartani, így a kis mennyiségű, de gyakori etetés vagy az intravénás cukorinfúzió lehet segítség számukra. Testhőmérsékletük szabályozásával is gondjaik lehetnek, gyorsan lehűlnek, mert pici súlyukhoz viszonyítva nagy a testfelületük.

Amikor a baba testhőmérséklete csökken, akkor viszont az anyagcseréje felgyorsul, ezért is különösen fontos a kicsik körül az állandó, megfelelő hőmérséklet fenntartása. Májműködésük sem megfelelő még, így nagyobb az esély náluk a sárgaság kialakulására. Vérzékenységre hajlamosabbak, ezért áll fenn a koraszülöttek esetében az agyvérzés veszélye is.

A baba idővel ledolgozhatja a születéskori hátrányát és kortársaihoz hasonló egészséges gyerek lesz belőle, de figyelembe kell venni a születéskori körülményeket és azt is, hogy a hasonló korú gyerekekkel való összehasonlítás nem mindig szerencsés. Figyeljünk a gyerek jelzéseire, és ha bizonytalanok vagyunk, kérdésünk van, forduljunk orvoshoz.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Az érintés serkentő hatású a koraszülöttek agyi fejlődésére
  • Ha túl korán jön a baba
  • Öröklődik a koraszülöttségre való hajlam?