Terhesség

Kicsi vagyok, korábban jövök…

Ha valamilyen okból a szülés idő előtt következik be, a magzat még nem áll készen, szervei nem fejlődtek ki tökéletesen. Miért indul be a szülés előbb, vagy miért kell hamarabb, sürgősen császármetszéssel világra segíteni az újszülöttek 7-8 százalékát?
2005. December 12.

Kicsi vagyok, korábban jövök…

“Kicsi vagyok én,

boldog leszek én,

én leszek a legjobb ember

a föld kerekén.”

(Szabó Lőrinc)

A szülés során az újszülött igen bonyolult alkalmazkodási folyamaton megy keresztül, ez az átalakulás teszi képessé a levegővételre, a méhen kívüli önálló életre. Ennek azonban az a feltétele, hogy a baba alkalmazkodni képes fejlettségű legyen. Sok esetben a koraszülést kiváltó ok magát a magzatot is megbetegítette, így a kis koraszülött nem csak előbb, de sajnos betegen, fertőzéssel vagy például vérszegényen jön a világra. Mindezt megelőzendő sorra vesszük az okokat, melyek közül némelyik kiküszöbölhető volna. A cikksorozat következő része már segítséget, gyakorlati tanácsokat is kínál majd.

A koraszülés anyai okai

Korábbi koraszülés, spontán és művi vetélések

Az egyik legjelentősebb kockázati tényező az anya kórelőzményében szereplő korábbi koraszülés vagy dokumentált fenyegető koraszülés. A koraszülés ismétlődési kockázata a szakirodalmi adatok szerint 25-50%! A korábbi vetélések, akár művi, akár spontán abortusz történt, szintén növelik a koraszülés kockázatát.

Szociális helyzet, dohányzás

A koraszülések nagy része, közel 20%-a rossz szociális helyzetű terhes nőknél fordul elő. Ez szorosan összefügg azzal, hogy a rosszabb szociális helyzetű kismamák között jelentősen gyakoribb a dohányzó, akár napi egy doboz cigarettát is elszívó terhes nő. Ez a sajnálatos, terhesség alatt különösen nehezen érthető szenvedély számos magzatot károsít, és jelentősen növeli a koraszülés esélyét.

Az anyák tápláltsága

Az alultápláltság, a nem megfelelő táplálkozás, az alacsony anyai testsúly (kisebb, mint 50 kg) is okai lehetnek a koraszülésnek. A terhességhez kapcsolódó elhízástól sokan kórosan félnek, ez szintén szélsőséges diétához vezethet. Nem egyértelműen káros, de a mai tudomány álláspontja szerint nem javasolt a terhesség alatti vegetáriánus étrend sem, illetve nagyon szoros ellenőrzés mellett, szakértő dietetikus bevonásával fogadható csak el.

Anyai életkor

Az anyai életkor is befolyással lehet a terhesség lefolyására. Túl fiatal, 16 évnél fiatalabb, és idősebb, 40 év feletti anyáknál gyakrabban fordul elő koraszülés.

Fejlődési rendellenességek

A méh fejlődési rendellenességei, illetve a méhnyak záródási elégtelensége érthetően kockázati tényezők. Sokszor már korábban is ismert, de számos esetben csak a bekövetkezett koraszülés során derül ki, ilyen lehet például a méhüreg osztottsága.

Méhen belüli eszközök

A méhen belüli eszközök – leggyakrabban spirál – mellett fogant és kiviselt terhesség is az esetek többségében koraszüléssel végződik.

Fertőzések

A koraszülések hátterében igen gyakran valamilyen anyai fertőzés áll. Ez lehet az anyát is megbetegítő lázas betegség vagy a szülőcsatorna felől, a magzatburkokon keresztül kialakuló, úgynevezett chorioamnionitis, az amnionűr fertőzése. A kórokozó mikroorganizmusok leggyakrabban baktériumok (Streptococcus, Ureaplasma, Neisseria, Mycoplasma) vagy gombák (Candida), de lehetnek vírusok is (CMV, herpes). Terhesség alatt még a banálisnak tűnő hüvelyi gyulladásokat és húgyúti fertőzéseket is komolyabban kell kezelni, hiszen ezeknek kiemelkedő szerepük lehet az idő előtti burokrepedés kialakulásában.

Anyai alapbetegség

Terhesség előtt már ismert vagy terhesség alatt kialakult belgyógyászati betegség elsősorban szív, vese vagy vérképzőszervi probléma a magzat fejlődését befolyásolhatja, a koraszülésben szerepe lehet. Az anyák pszichés állapota, pszichiátriai betegsége, komoly stressz, depresszió szintén ide sorolható.

A lepénytapadás rendellenességei, vérzések

Jelentős kiváltó ok a méhlepény nem megfelelő helyen történt tapadása. Erre utalhatnak a terhesség során észlelt kisebb-nagyobb vérzések is. Az elől fekvő vagy túl mélyen tapadó lepény kóros, és könnyen vérzést okozhat. A lepény részleges leválása, majd az alvadt vérömlenyben kialakuló fertőzés koraszüléshez, a koraszülött súlyos betegségéhez vezető súlyos állapot. Gyakran igen hirtelen indul a vérzés, az anya és magzata életének megmentéséhez igen gyors beavatkozás, azonnali császármetszés szükséges.

Toxémia

Ebbe a csoportba tartozik a terhességi mérgezés, szaknyelven a terhességi toxaemia is. Neve kissé megtévesztő, hiszen nem konkrét mérgezésről van szó, sőt ennek a magas vérnyomással, fehérjevizeléssel, jelentős folyadékgyülemmel járó állapotnak a pontos oka még nem ismert.

Balesetek

Érthető, hogy bármilyen anyát ért hasi sérülés a terhességet idő előtt befejezheti. Sokszor derül fény jelentős szellemi vagy egyéb testi megterhelésre a koraszülés okainak felderítése közben.

Fokozott méhfal-feszülés

A terhes méh túlfeszülése igen jelentős, kockázati tényező. Ez azt jelenti, hogy ilyen esetben minden második terhességben koraszülés következik be. A méh túlfeszülését okozhatja iker- vagy többes terhesség vagy polyhydramnion, azaz a magzatvíz kóros felszaporodása. Ezen terhességek esetén már a terhesgondozás során fel kell készülni a várható koraszülésre.

Magzati okok

Fejlődési rendellenességek

A magzati fejlődési rendellenességek egy része is koraszüléshez vezethet. Különösen azok, amik a magzatvíz körforgásának zavarát, ezáltal mennyiségének megváltozását okozzák. Ilyen fejlődési rendellenesség például a magzati nyelőcső veleszületett elzáródása. Ebben az esetben a méhen belül fejlődő magzat nem nyeli le a magzatvizet, az kórosan felszaporodik (az UH-vizsgálat során felismerhető jelenség!) és a méh túlfeszülését, a magzatburkok idő előtti megrepedését okozza.

Indított koraszülés

Bármilyen a terhesség során észlelt anyára vagy magzatra veszélyes rendellenesség, betegség esetén a szülészek döntenek a koraszülés beindításáról, idő előtti császármetszésről. Ezzel elsősorban az anya, másodsorban a kis újszülött egészségét védik.

A fentiekből kiderül, hogy a koraszülés számos oka között jó pár olyan tényező is van, ami esetleg nagyobb anyai felelősségérzettel megelőzhető lenne. Ehhez hatékony felvilágosításra, akár laikus, civil szervezetek összefogására van szükség. Azonban sajnálatos tény, hogy általában nem a dohányos kismamák olvasgatják főként az ehhez hasonló, figyelemfelhívó cikkeket.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin