Teherbeesés

Mennyi ideig maradnak életben a spermiumok?

A kérdésre adott válasz a babatervezőknek és azoknak is fontos, akik pont hogy elkerülnék a megtermékenyítést.
2024. Március 26.
spermium megtermékenyíti a petesejtet

Egy ejakulátumban, amelynek csupán 3-5 százalékát teszi ki spermium, átlagosan körülbelül 20-60 millió/ml a hímivarsejtek száma. Ennek nagyjából a fele mozgó sperma, melyeknek mindössze egyharmada bizonyul kellően fürgének.

Az ejakulátum a női szervezetbe jutva először megdermed, majd fél percen belül elfolyósodik. Az elfolyósodás során kiszabadulnak a spermák és megindulnak a petevezeték felé. Ez az út nagyjából 15 cm-t jelent és körülbelül 50 perc alatt teszik meg. Ez persze nem kőbe vésett idő, vannak ennél lassabb és gyorsabb mozgású spermiumok is. A petevezetékben kerül sor a hímivarsejt és a petesejt nagy találkozására, és itt történik meg a megtermékenyítés.

Meddig él egy spermium?

Arra a kérdésre tehát, hogy az ejakulációt követően mennyi idő telik el a megtermékenyítésig, függ a spermák gyorsaságától, és attól is, hogy hol tartózkodik épp a petesejt (megeshet, hogy épp a petevezetékben várakozik, de az is előfordulhat, hogy várni kell rá pár napot, amiből az is következik, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a leggyorsabb sperma jut végül célba).

Minimum 5-10 perc múlva meg is történhet a megtermékenyítés, de az is lehet, hogy 1-2 napot várat magára. A spermiumoknak ez szerencsére nem okoz problémát, mert akár 48 órán át életképesek maradnak a petevezetékben, aminek köszönhetően egy későbbi peteérésből is foganhat baba.

A spermium élettartama azonban környezeti tényezőktől és a hőmérséklettől is függ: 37° C-on 15-18 óra, 20° C-on 40-72 óra, a hüvelyben két óra, míg a petevezetékben 48 óra.

Megtermékenyítésről akkor beszélünk, ha a spermium magjának 23 kromoszómája találkozik és egyesül a petesejt magjának 23 kromoszómájával, ezzel egy új sejt, azaz zigóta keletkezik.

Nyitókép: Getty Images