Terhesség

Kimutatható, hogy hány petesejtje van egy nőnek!

Egy egyszerű hormonvizsgálattal hamarosan kimutatható lesz, hány petesejt található a nők petefészkében, ami ausztrál kutatók szerint forradalmasíthatja a családtervezést és a termékenységi kezeléseket.
2010. Március 02.

Peter Illingworth termékenységi specialista elmondta, hogy az úgynevezett “petesejt-időzítő” vérvizsgálattal az egyik termékenységi hormon koncentrációja alapján pontosan előre jelezhető a petesejtszám.

“Úgy vélem, ez egy óriási előrelépés” – nyilatkozta Illingworth, az IVF Australia orvosigazgatója. “A vizsgálat azonosítja azokat a fiatalabb nőket, akikre az a súlyos veszély leselkedik, hogy idősebb korukban nem tudnak könnyen gyermeket szülni. Azokat a nőket is kiszűri, akit például a korai menopauza veszélye fenyeget, és lehetővé teszi, hogy a nők megtervezzék, milyen aktivitással közelítsenek a termékenységi kezeléshez.

A rák, illetve endometriózis kezelésen, vagy petefészek műtéten átesett nők különösen sokat nyerhetnek a Müller-féle gátló hormon (AMH) tesztből, amely mindössze 65 ausztrál dollárba (körülbelül 12 ezer forintba) fog kerülni. Ezen kívül több tízezer dollár megtakarítást hozhat a drága, de végül sikertelen mesterséges megtermékenyítések (IVF) elkerülésével. A vizsgálat már a 2010. tavaszától elérhető az ausztrál termékenységi klinikákon.

A nőknek születésükkor átlagosan egy-kétmillió petesejt található a petefészkükben, a petesejtek a menopauzáig havonta érnek. Egy húszéves nő átlagosan 200 ezer petesejttel rendelkezik. Ez a szám a 30-as évekre megfeleződik, 40 éves kor felett pedig mindössze 2000-re csökken.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A meddőség egyik legfőbb oka: a petesejt termelődés zavara
  • Ha meddő vagyok, nem lehet gyerekem?
  • Mennyien várják hiába a gólyát?
  • Forrás: Medipress