Teherbeesés

Ennyi férfi nem tudja, hogy a gyerekének nem ő a biológiai apja

Rengeteg családban fordulhat elő, hogy a vér szerinti apa nem az, aki annak hiszi magát. A tudósok megnézték, mekkora lehet az ilyen férfiak aránya - írja az nlc cikke.
2024. Március 23.
spermiumok
Fotó: Getty

Viszonylag elterjedt vélekedés, hogy a kisbabák az apjukra hasonlítanak jobban, hogy a férfi ne kételkedjen abban, hogy a gyerek az övé. Bár ezt az elméletet már megcáfolták, a felfogás abban is tetten érhető, amikor a rokonok azt bizonygatják, hogy a csöppség „tiszta apja”. Hiszen ha megszületik egy gyerek, csak az a biztos, hogy ki az anyja, az apa személyét illetően mindig van némi kétely.

Egy kínai férfi például csak 16 év házasság után döbbent rá, hogy nem ő a gyerekek biológiai apja. A kamionsofőr akkor fogott gyanút, hogy a felesége megcsalja, amikor rájött, hogy a fogantatás idején nem tartózkodott otthon. De nem ez az egyetlen ilyen megdöbbentő történet, ami akár teljesen tönkre is tehet egy családot. Egy 28 éves ohiói lány például DNS-tesztet kapott karácsonyra a szüleitől, de rémálom lett az ajándékból: kiderült, hogy a férfi, akit egész életében az apjának hitt, genetikailag nem a rokona.

Közelítő becslések

Az efféle esetek jóval gyakoribbak, mint gondolnánk, bár a témában végzett kutatások elég nagy szórást mutatnak.

  • A Human Reproduction című folyóiratban megjelent 2022-es tanulmány 1211 olyan férfi adatait vizsgálta meg, akik apasági tesztet kértek az Egyesült Államokban. Az eredményekből kiderült, hogy 11 százalék nem a vér szerinti apja volt az általuk nevelt gyermekeknek. Azt is megállapították, hogy a „téves biológiai apaság” jellemzőbb a húszas-harmincas éveikben járó férfiakra, illetve azokra, akik nem vették feleségül a gyerek anyját, valamint kockázati tényező a rövidebb ideje tartó párkapcsolat is.
  • A Family Relations című folyóiratban megjelent 2023-as kutatás azokra a férfiakra összpontosított, akiket a bíróságok apasági vizsgálatra köteleztek. A tanulmány megállapította, hogy 12 százalékuk nem a biológiai apa volt.
  • A Liverpooli John Moores Egyetem egy régebbi tanulmánya szerint az apák 4 százaléka, azaz minden 25. apa nem feltétlenül a vér szerinti szülője annak a gyereknek, akiről azt hiszi, hogy az övé.

Hangsúlyozni kell, hogy ezek leginkább közelítő becslések – és akkor az egészen elképesztő, 20-30 százalékról szóló eredményeket nem is említettük –, valamint az is borítékolható, hogy amikor egy férfi apasági vizsgálatot kér vagy kötelezik rá, akkor abban a körben nagyobb arányban derül majd ki, hogy valaki más a gyerek apja.

Az árulkodó vércsoport 

A világ tíz legjobb kórháza között szereplő svéd Karolinska Institutet 2021-ben publikált kutatása a fentiekhez képest egy alacsonyabb arányra jutott Svédországban:a tévesen megállapított apaság aránya 1,7 százalék.

A tudósok két különböző adatbázist kapcsoltak össze: a transzfúziós nyilvántartást, valamint a svéd többgenerációs regisztert, amely részletes adatokat tartalmaz a rokonsági kapcsolatokról, például ki van bejegyezve mint anya és apa. Az 1930 és 2010 között született gyermekek alapján közel kétmillió családi egységet hoztak létre az anya, az apa és a gyermek vércsoportjára vonatkozó információkkal.

A további kutatási eredményekről és a magyar helyzetről a CIKK FOLYTATÁSÁRA kattintva olvashatsz.