Terhesség

A férfiak életkora is befolyásolja a mesterséges megtermékenyítés sikerét

Egy amerikai tanulmány szerint nemcsak a nők életkora, hanem a férfiaké is hatással van a mesterséges megtermékenyítés sikerére.
2017. Július 10.

A 40-42 éves férfiaknál 46 százalékkal kisebb az esély a sikerre, mint a 30-35 éveseknél, ha nő partnerük 30 év alatti – ezt állapította meg a Harvard Egyetem tanulmánya.

Az egyetem kutatói majdnem 19 ezer mesterséges megtermékenyítéses (IVF) eset vizsgálata alapján jutottak erre, tanulmányukat a European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) kiadványában publikálták.

Megállapításaik rácáfoltak arra az elméletre, hogy a férfiak termékenysége örökké tart. A tanulmány szerint a természetes vagy mesterséges megtermékenyítésnél az idősebb férfiaknál jelentkező spermamutációk és a spermák számának csökkenése a megtermékenyítés esélyeit is csökkenti – ismertette a tanulmányt a BBC News.

Korábbi kutatások már jelezték, hogy az idősebb sperma esetében nagyobb az esély a genetikai hibákra, egyebek mellett az autizmus és a skizofrénia gyermekkori kialakulásával is kapcsolatba hozták.

A nők életkora ugyanakkor nagyobb hatással van a pár termékenységére, mint a férfié. A 35 éves nőknek jelentősen nagyobb az esélye arra egy 30 év alatti férfi partnerrel, hogy az IVF kezelés első ciklusában megtermékenyüljenek, mint egy harmincas évei közepén járó férfival.

Az idősebb férfiak csökkenő termékenységének oka Laura Dodge, a Harvard Egyetem orvosi karának kutatója szerint nem teljesen világos. “Míg a nők esetében a kor előrehaladásával főleg a kromoszóma rendellenességek miatt csökken a termékenység, a férfiak életkorának a terhességre gyakorolt hatása kevésbé megmagyarázható” – mondta.

Dodge a termékenység sikerét elősegítendő azt javasolta a 35 éven felüli férfiaknak, hogy mivel a hatásmechanizmus nem világos, az a legjobb, amit tehetnek, hogy egészséges életmódot folytatnak.

Raj Mathur nőgyógyász, a Manchester Fertility klinikai vezetője pedig hangsúlyozta, hogy további kiterjedt kutatásokra, nagyobb adatbázisok felhasználására lesz szükség a férfiak életkorának a mesterséges megtermékenyítésre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkeink:

9 dolog, ami káros hatással lehet a spermiumokra

A férfi kora is befolyásolja, hogy összejön-e a baba

Forrás: MTI