Terhesség

Minden eddiginél több iker születik világszerte

Minden eddiginél több iker születik, a tudósok szerint ennek oka a gyerekvállalás későbbre tolódása és a mesterséges megtermékenyítés.
2021. Március 20.
Minden eddiginél több iker születik világszerte (fotó: Getty Images)

Az ikerszülések aránya az 1980-as évek óta egyharmadával növekedett. Christiaan Monden, az Oxford Egyetem kutatója és munkatársai 165 ország adatait vizsgálták meg, 1980 és 2015 közötti szülések tekintetében. Az adatok elemzése alapján míg az 1980-as években ezer szülésből 9, addig a 2000-es évek második felében 12-re nőtt az ikerszülések száma. A kutatók szerint az ikerszülések aránya a csúcsra juthatott.

A növekedés nagyrészt a kétpetéjű ikreknél figyelhető meg, az egypetéjű ikrek száma alig változott. Ezt a kutatók leginkább a mesterséges megtermékenyítéssel magyarázzák: a nők olyan hormonkiegészítéseket kapnak, amely lehetővé teszik, hogy egyszerre két petesejt termékenyüljön meg. Szerepet játszhat az is, hogy az IVF során egyszerre két, három vagy akár több embriót is bejuttatnak a méhbe. Az Egyesült Királyságban számos iránymutatás van arra vonatkozóan, hogy egyidejűleg csak egy embriót ültessenek be a mesterséges megtermékenyítés során, mert az iker terhességek nagyobb egészségügyi kockázattal járnak (pl. koraszülés, alacsony születési súly).

A kutatók szerint az IVF mellett az anya életkora is szerepet játszik az ikerszülések növekedésében (azaz, hogy később vállalnak gyereket), főleg a közepes és magas jövedelmű országokban.

Különösen Afrikában születik sok iker, de ez régóta megfigyelhető a kontinensen. Az 1980-as években Afrika szubszaharai térségében körülbelül kétszer annyi iker született, mint az Egyesült Királyságban (bár azóta az Egyesült Királyság is felzárkózott). Ennek genetikai okai lehetnek – mondta Monden.

Afrikában az ikreknél különösen nagy a gyerekkori halálozás kockázata – teszi hozzá a 24.hu cikke. Ezért bár az afrikai és az európai országok ikerszületéseinek aránya egyre jobban közelít egymáshoz, a túlélési esélyek nagyon különbözőek. Afrika szubszaharai térségében évente 200 ezer gyerek veszíti el ikertestvérét életük első évében.

(Cikk forrása: newscientist.com, 24.hu)