Teherbeesés

8 meglepő tény az ikrekről

Íme 8 érdekesség, amit valószínűleg nem tudtál az ikrekről (és az ikres anyákról).
2017. Április 07.

Ikrek

1. Az ikres anyukák kb. 2,5 centivel magasabbak az átlagos magasságú nőknél.

2. Azoknak a nőknek, akik rendszeresen fogyasztanak tejtermékeket ötször nagyobb az esélyük arra, hogy ikreik lesznek, mint azoknak, akik nem.

3. Az ikrek 14 százaléka balkezes, szemben az egyedüli gyerekekkel, akiknek csupán 8 százalékára jellemző ugyanez.

4. Kétszer gyakrabban születnek kétpetéjű ikrek, mint egypetéjűek (1000 gyerekből 6 egypetéjű és 8 kétpetéjű születik).

5. Míg az egypetéjűek DNS-e 100 százalékban egyezik, addig a kétpetéjűeké csupán 50 százalékban.

6. Az ikrek már a terhesség 14. hetében tudatosan kommunikálnak egymással. 40 százalékuk kialakítja a saját kis nyelvét is.

7. Az USA-ban 1980 és 2014 között 76 százalékkal nőtt az ikres szülések száma. Egy 2012-es tanulmány szerint Magyarországon minden 62. születésre esik egy ikerszülés. A szám hazánkban is növekvő tendenciát mutat.

8. Az utóbbi években Cipruson, Dániában, Spanyolországban és Csehországban volt a legmagasabb az ikerszületések aránya: az élve születettek között 40 százalék fölötti a KSH adatai szerint.

9. Az ikrek nem feltétlenül egy napon születnek. Míg a legjellemzőbb a pár perces eltérés, vannak ennél sokkal extrémebb helyzetek is: a leghosszabb ikerszületés közti időszak 85 nap volt.

10. Ritka esetben előfordulhat, hogy az ikreknek nem azonos az apjuk. Mivel a spermiumok 4-5 napig élnek, így fennáll a lehetősége, hogy ez alatt az idő alatt egy másik hímivarsejt is megtermékenyíti a petesejtet (vagy petesejteket).

További érdekességek az ikrekről: