Baba

Miért különböznek az egypetéjű ikrek?

Eddig olyan egyszerű volt azt mondani: öröklött betegség, öröklött szemszín. Ma már tudjuk, hogy a tulajdonságok megjelenését jelentősen befolyásolja a környezet.
2011. Október 21.

Az egypetéjű ikrek ugyanolyan genommal rendelkeznek, de ez minden. Hajszálnyi különbségek fedezhetők fel a személyiségükben, a megjelenésükben, a cselekvéseik módjában és a betegségre való hajlamukat illetően. Hogy lehet ez?

A környezet a ludas

Minden attól függ, hogyan módosítja az úgynevezett epigenomot a környezete – állítják a sydney-i Garvan Orvostudományi Kutatóintézet és a Queensland Orvostudományi Kutatóintézet munkatársai nyolcéves, összesen 128 egypetéjű és 128 kétpetéjű ikerpár részvételével készült vizsgálatukban.

Egész pontosan attól függ, hogyan befolyásolja a genom egyes részeit a metiláció, vagyis a szénhidrogén-molekulák kötődése, ami szó szerint megváltoztatja a genom hangját, elhallgattatva bizonyos géneket, és felhangosítva másokat.

A PLoS One online kiadásában megjelent kutatás során Dr. Marcel Coolen és Susan Clark professzor az egyik géncsoport metilációjára koncentrált, melynek tagjai a növekedést szabályozzák a korai fejlődés alatt. E gének metilációs profilját tekintve még az egypetéjű ikrek között is eltéréseket mutattak ki. Valószínűleg ezek azok a változások, amelyek az egypetéjű ikerpárok közötti eltéréseket magyarázzák.

Susan Clark elmondta, kutatásuk során azt próbálták megtudni, milyen szerepet játszik a genetika saját énünk meghatározásában a környezeti hatásokkal szemben. Az eredmények azt mutatják, hogy a metiláció változásai a környezeti hatások és a genetika kölcsönös hatását tükrözik. Kiderült, hogy a metilációs minták kizárólag örökletesek, ezért az egypetéjű ikrek metilációs mintái így is nagyon hasonlítanak. Ez pedig arra utal, hogy a DNS-szekvencia szabályozza a metilációs mintát. Amikor azonban ez a metilációs minta megváltozik, potenciális változásokat válthat ki a fenotípusban, vagyis abban, hogy kik vagyunk.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Eltűnt ikertestvér
  • Kicsit nagyobb a lányok testsúlya, ha ikertestvérük fiú
  • Késik a beszéd az ikreknél?
  • Forrás: Medipress