Baba

Ikrek – ahogy elkezdődött

Ikreket vársz? Kíváncsi vagy, ugye? Többek között arra, egyformák-e, mint két tojás. A vizsgálatok sok mindenről tájékoztatnak, de azért marad meglepetés is bőven!
2011. November 04.

Az ikrek 30 százaléka egypetéjű, vagyis génjeik közel azonosak. 70 százalékuk kétpetéjű, ők genetikai szempontból pusztán annyiban egyeznek, mint két testvér. Érdekes lenne, ha hamar kiderülne, vajon a te babáid melyik csoportba tartoznak, de ultrahangvizsgálattal nem mindig lehet biztosra menni.

A kétpetéjűek lehetnek azonos vagy eltérő neműek, és mindig külön lepény és külön magzatburok látható. Az egypetéjűek mindig azonos neműek, de lehet, hogy közös a magzatburok és a méhlepény is, ám ha korábban váltak szét, előfordul közös lepény és külön burok, illetve ha még korábban, akkor a külön lepény, külön magzatburok is. S hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, előfordul, hogy a két külön lepény „összenő”, vagy olyan közel helyezkedik el, hogy közösnek látszik. Tehát azonos nemű, külön lepénnyel és burokkal rendelkező babák lehetnek egypetéjűek és kétpetéjűek is.

Kisebbecske, nagyobbacska

Az egypetéjűek nem mindig egyformák! Vagyis a babák mérete sem ad alapot az egy-, illetve kétpetéjűség biztos megállapításához. Akár 20 százalék is lehet a különbség a két magzat mérete között. Ennek oka lehet az is, hogy az egyik embrió előnyösebb helyen tapadt meg, és jobb a vérellátása. Kétpetéjű ikreknél genetikai különbség is állhat a háttérben, hiszen két „sima” testvér sem születik általában azonos súllyal.

Ha az orvos jelentősebb eltérést tapasztal a két baba között, tovább vizsgálódik. Néhány jel arra utalhat ugyanis, hogy a súlykülönbséget valamilyen rendellenesség okozza. Ez lehet például ikertranszfúziós szindróma: az egypetéjű ikrek közös lepényében összeköttetés jön létre a két kicsi vérkeringése között. Egyikük a „véradó”, az ő fejlődése lelassul. A másik viszont túl sok oxigént és táplálékot kap, ami túlterheli a szervezetét. A jelenségre a magzatvíz kóros mennyisége is utalhat, ilyenkor a babák állapota szükségessé teheti az azonnali császármetszést.

Ikrek - ahogy elkezdődött

Érkezési sorrend

Ha többen vannak az apróságok, nagyjából a 28. hétig képesek a helyüket, helyzetüket változtatni az anyaméhben, vagyis eddigre szinte biztosan kialakul a babák várható érkezési sorrendje. Általában a nagyobb súlyú testvér kerül közelebb a kijárathoz (őt az orvosok egymás közt A magzatnak hívják), míg a kisebb (B magzat) kicsit hátrébb húzódva vár a sorára. A babák helyzete meghatározhatja születésüket. Ha teljesen egészségesek vagytok, valószínű a hüvelyi szülés, ha A iker fejvégű, és B iker fej- vagy medencevégű. Kisebb az esély, ha a kis úttörő faros, és testvére faros vagy fejvégű.

Előfordul, hogy nem műtik meg azt, akinek az élen álló babája fejvégű, a második pedig harántfekvéssel helyezkedik el, hiszen a haránt fekvő kicsit az első baba megszületése után „irányba lehet fordítani”. Biztos a császár, ha mind a ketten „keresztben fekszenek”. Ez persze csak elmélet. Sok kórházban egyáltalán nem engednek ikreket hüvelyi úton szülni, és az is lehet, hogy nem a babák helyzete, hanem más adatok határozzák meg, hogy miként segítik őket világra. Jó, ha erről előre beszélgetsz az orvosoddal!

Ezek is érdekelhetnek:

Dupla öröm, dupla nehézség

Ajándék ikreknek? – Segítünk!

Ikrek? Nem is olyan egyformák!

Forrás: Kismama magazin