Baba

Ikrek? Nem is olyan egyformák!

Már az anyaméhben elkezded összehasonlítani őket. Aztán jön a gyarapodás, a mozgás, a beszéd. Rájössz lassan, hogy ők ketten igazából két külön világ.
2011. Június 04.

Fekszel az ultrahangvizsgálóban, és hallod, amint az orvosod az “A”, majd a “B” magzat méreteit diktálja. Nézegeted a kinyomtatott képeket, és talán meg is ijedsz attól, hogy a sok szám nem egyforma, az egyiknek egy milliméterrel kisebb valamije. Az egyiket mozgékonyabbnak tartod, a másikat lustábbnak könyveled el. Viszonylag ritkán fordul elő, hogy teljesen azonos súllyal lássák meg a napvilágot az ikrek, a legtöbbször valamelyik baba kisebb, mert kényelmetlenebbül helyezkedett el a méhedben, és esetleg kényszertartása is lett.

Mihez képest?

Később is akarva-akaratlanul címkéket ragasztasz a kicsikre, és az is természetes hogy a gyengébbre, a kisebbre nagyobb figyelmet fordítasz. Az egyik mohó, sírós, hasfájós, mosolygós, a másik válogatós, komoly. Ha van már otthon nagyobb gyereked, próbálsz visszaemlékezni arra, hogy neki mikor nőtt ki az első foga, mikor fordult hasra, mikor kezdett beszélni, és aggódsz, ha lemaradnak mögötte az ikreid.

Akkor is aggódsz, ha nem egyszerre érnek el egy fejlődési szakaszhoz. Pedig ahogyan testvérek között is természetes, hogy különböző iramban nőnek, fejlődnek, ikrek esetében sem rendellenes, ha pár hónap különbséggel kezdenek járni vagy beszélni. A szakirodalom szerint egyébként az egypetéjű ikrek általában hasonló időpontban érik el ugyanazt a fejlődési szintet, ám előfordul, hogy az egyik kissé beelőz, majd a másik hamarosan újra behozza a lemaradást.

Ikrek

Mozgás

– Manapság már mindenhol lehet hallani, hogy milyen nagy szerepe van a mozgásnak az idegrendszer fejlődésében. A mozgás az első nyelv, mellyel a baba kommunikál. Ennek segítségével fedezi fel a környezetét, vesz tudomást saját magáról is. Ezért nagyon fontos már csecsemőkorban felfigyelni arra, ha esetleg a baba mozgása elmarad – mondja Czédulás Karolina gyógypedagógus. – Ugyanakkor nem csak ez jelenthet problémát. Sok szülővel beszél az ember, aki büszkén mondja, hogy milyen gyorsan felállt a babája, nem is mászott négykézláb. Ez ugyanolyan nehézséget okozhat később, hisz az agynak szüksége van az összes lépcsőfok bejárásához, hogy a különböző területek kellőképpen fejlődhessenek.Minden gyereknek megvan a saját fejlődési ritmusa, amit felesleges siettetni. Az ikrek amúgy is ösztönzik egymást, szeretnék utánozni a másikat, egészséges versenyszellem is van már bennük, ami arra készteti az éppen valamiben hátrább tartó ikertestvért, hogy ő is elérje azt a szintet, ahol az “ügyesebb” testvére tart. Ikerkutatások szerint elsődlegesen a genetikai tényezők határozzák meg, hogy a kicsi éppen hol tart a fejlődésben, vagyis nem a környezet felelős azért, ha a szomszéd gyereke már futva közlekedik, míg a miénk csak négykézláb mászik.

Mikor fordulj szakemberhez?

Szakértőnk szerint akkor, ha bármiféle furcsaságot veszünk észre gyerekünk mozgásában (például féloldalazva jár négykézláb, lábujjhegyen jár önálló járásnál), és ha emellett a beszéd értésében vagy észlelésében is észrevehető valamiféle rendellenesség. Ha az ikrek érzelmi fejlődése között is szembetűnő a különbség, ha az egyik nem reagál a külső ingerekre, a mosolyra vagy bármilyen más társas ingerre, esetleg nem fogadja örömmel az érintést, simogatást, akkor feltétlenül érdemes szakember véleményét kérni.Hasznos hely lehet például a Korai Fejlesztő Központ. Kapcsolódó cikkeink:

8 meglepő tény az ikrekről

Hosszabb az ikrek átlagos élettartama

Forrás: Kismama magazin