Baba

Figyeld a kisbabádat!

2015-től a védőnők és orvosok már hivatalosan is számítanak megfigyeléseinkre, melyek segítségével jóval hamarabb kiszűrhetők a fejlődési problémák.
2014. Július 03.

Anyaként szinte 24 órán át nézzük árgus szemmel csemeténket, vajon minden rendben van-e vele, előírásszerűen fejlődik-e a kicsi. És ha valami furcsát látunk, nem mindig tudjuk eldönteni, forduljunk-e orvoshoz.

Dóri két hónapos volt, amikor édesanyjának feltűnt, hogy a baba nem tartja vele a szemkontaktust, környezetére sem figyel, szopás után furcsán előrebillentett fejjel szundít egy rövidet, majd bukik. A háziorvos a panaszokra antireflux-tápszert írt fel, de nem segített, sőt már evés nélkül is jelentkeztek a bólintások, nyugtalanítóan, egyre hosszabb időre. Öt hónaposan nyilvánvalóvá vált, hogy a kislány nem figyel a külső ingerekre, így kerültek a gyerekneurológiára. A szakorvos a magukkal vitt videofelvételek alapján megállapította, hogy a bólintássorozatok valójában epilepsziás rohamok, Dóri súlyos beteg, azonnal gyógyszeres terápiára van szüksége.

A kérdőív segített volna

“Tizenkettőből hét. Dóri két hónapos korában ennyi kérdésre válaszolt volna nemmel az édesanya azon a szülői megfigyelési kérdőíven, melynek bevezetése 2015-re várható” – mondja dr. Fogarasi András, a kérdőívet kidolgozó, uniós támogatással működő Koragyermekkori Program szakmai vezetője. “Mivel csupán egyetlen nem is problémát jelez, a válaszok piros felkiáltójelként jelezték volna, hogy részletesebb kivizsgálásra van szükség. És éppen ez a kérdőív célja: ha egy gyerekkel bármilyen probléma van, ha fejlesztésre szorul, akkor derüljön ki minél hamarabb, hiszen az első három évben megkezdett fejlesztés sokkal hatékonyabb, mint a későbbiek.”

Számít a szavad

A múlt év végén tesztelt kérdéssort hét év alatti gyermekek szüleinek kell tizenöt fejlődési életszakaszban megválaszolniuk. A szülők kérdőívre adott válaszainak fontosságát és a megfigyelések pontosságát az is megerősítette, hogy a teszten az orvosok is olyan gyerekeket szűrtek ki, akiknél a szülői kérdőív is jelzett fejlődési problémát.

“Ez azért jó hír” – teszi hozzá Fogarasi doktor –, “mert az a tapasztalat, hogy feszültséget tud teremteni orvos és szülő között, ha utóbbi az interneten szerzett, gyakran ellenőrizhetetlen forrású információit ömleszti az orvosra. Ha azonban a szülő a kérdőív segítségével észleli a problémát, akkor egy szakmailag is elismert, objektív teszteredménnyel a kezében fordulhat a szakemberhez. Így talán kevésbé fordul majd elő, hogy az anya szorong és hezitál, hogy kérje-e orvos segítségét, miközben értékes időt veszít a fejlesztés szempontjából.”

Fogarasi professzorék célja, hogy a kérdőív használatát jogszabállyal tegyék kötelezővé, ami a világon egyedülálló módon azt jelentené, hogy hétéves kor alatt az ország minden egyes gyermekét szűrik. A program időtartama öt év, de védőnői módszertani irodák létrehozásával biztosítható, hogy ennek lejárta után is minden védőnő és orvos számára természetes maradjon a szülői megfigyelési kérdőív használata. A kérdések két úton, vagy a védőnő segítségével, vagy regisztrálás után e-mailben jutnak majd el a szülőkhöz, akik emellett már a várandósság kezdetétől információs anyagokat is kapnak a gyermek fejlődésével kapcsolatban.

Forrás: Kismama magazin