Kisgyerek

Ajándék ikreknek? – Segítünk!

Szülők és rokonok sokasága áll mostanában tanácstalanul a kirakatok előtt. Azon törik a fejüket, hogy vajon két egyforma vagy - a testvérharcot megkockáztatva - esetleg két különböző játékkal jobb meglepni az ikreket.
2011. December 04.

Különböző nemű ikreknél persze egyszerűbb az ajándékválasztás, és viszonylag könnyű dolgod van, hiszen a „kisfiúnak autót, kislánynak babát” klasszikus elvével nagyot nem tévedhetsz. Az egynemű ikerpár esetében már gondolkodóba esünk.

Csecsemőkorban persze nem olyan érdekes, hogy az egyik baba kacsás csörgőt, a másik pedig zenélő telefont kap ajándékba. Amint totyogókká válnak a kicsik, és kinyílik az értelmük, előbb-utóbb elkerülhetetlen a testvérek közötti rivalizálás, a „ha neki olyan van, nekem is pont olyan kell!” érzések is előtörnek. Ilyenkor érdemes megfontolnod, hogy két egyforma ajándékot vegyél.

Bizonyos tárgyakból, például kismotorból, háromkerekű bicikliből, babakocsiból szerencsésebb kettőt venni egyszerre, hiszen nem várhatod el tőlük, hogy kivárják a sorukat még akkor sem, ha iker mivoltukból adódóan születésüktől fogva hozzátartozik az életükhöz a türelem és a várakozás. A tökéletes választás ilyenkor két egyforma, de különböző színű tárgy lehet, és csak reménykedhetsz, hogy nem vesznek össze azon, melyikük kapja a zöldet. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ikrek már egészen korán megjegyzik, hogy a két hasonló közül melyik kié, és utána ragaszkodnak is a sajátjukhoz. Bencéé a lila csíkos, Bálinté a kék csíkos kesztyű. Isten óvjon, hogy véletlenül a másikét add rá…

Együtt játszunk, mégis külön

A tulajdonjog igenis fontos kisgyerekkorban (is). Az ikertestvérek vérmérsékletétől függ, hogy képesek-e ketten egy játék konyhában főzőcskézni, vagy nehezen kezelik a közös ajándékot, és sajátot szeretnének. Talán túlzás két konyhával beállítani, ráadásul könnyen lehet, hogy hely sem lenne két nagy méretű ajándéknak. Áthidaló megoldás lehet ebben az esetben egy kis konyha, de két különböző edénykészlet, mivel így megvan az „én kaptam” érzés, és a jó testvéri viszony is fenntartható. Bábparavánból is elegendő egy, főleg ha mindkét gyerek kap hozzá külön bábokat. Telitalálat lehet még két szép mesekönyv is, amelyből valóban felesleges lenne két egyforma kötet.

Élmény ajándékba

A születésnapok egyszerre ünneplése miatt egyre több ikres család fektet a szokásosnál nagyobb hangsúlyt a névnap ünneplésére, ezzel is jelezve a kicsinek, hogy az a nap csak róla szól. Nagyobb gyerekeknél be lehet vezetni a „kérhetsz egy élményt” ajándékozási formát. Ekkor a gyerektől függ, hogy egyedül szeretne elmenni az általa kiválasztott helyszínre (vidámparkba, állatkertbe vagy csak egy jó játszótérre), vagy nem bánja, ha ikertestvére is vele tart. Ez utóbbival jobban jár, hiszen testvérének is lesz saját kívánsága, amiből ő is profitálhat. A főleg az egypetéjű ikrekre jellemző szoros ikerkötelék miatt valószínűleg úgyis csak együtt érzik magukat jól a gyerekek, ám tartsd tiszteletben azt is, ha külön időre vágyik ikreid egyik vagy másik fele.

Később könnyebb lesz!

Ahogy nagyobbak lesznek, saját kívánságaik támadnak, amelyeket, mint minden mást is, világosan tudtodra adnak majd. Érdemes tehát segíteni a tanácstalan rokonnak, ismerősnek, ha elakadnak az ajándékozásban, hogy már semmiképpen ne járjon egy kaptafára az eszük. A kis autómániás és a kis zoológus már nem szeretne egyforma építőkockát.Ezek is érdekelhetnek:

  • Ikrek – dupla öröm, dupla nehézség
  • Miért különböznek az egypetéjű ikrek?
  • Két tesó egyszerre!