Kisgyerek

Miért a csomagolással játszik a kisgyerek az ajándékok helyett?

Mi az oka annak, ha a doboz és a csomagolópapír köti le a kisgyerek figyelmét, és nem maga az ajándék?
2022. December 26.
karácsonyi ajándék
Miért érdekli annyira a csomagolás? (Kép forrása: Getty Images)

Az új játék iránti lelkesedés valamiért gyorsan alábbhagy, és helyette a csomagolópapír vagy a doboz vonzereje hatalmasodik el? Miért köti le jobban a figyelmét a csomagolás, mint az ajándék? Miért ezzel akar játszani inkább?

Még ha elsőre nem is gondolnánk erre, de a csomagolással való foglalatosság valójában csak egy módja a játéknak, ami segíthet a kisgyereknek jobban megismernie magát és az őt körülvevő világot, ahogy a The Conversation is írja.

A korai években a kisgyerekek a játékon keresztül tanulnak. Amikor a gyerekek felfedeznek és különböző tárgyakkal kísérleteznek, mint például a dobozok, a papírok és a szalagok, akkor mind a szenzoros (érzékszervi) és a fizikai érzékeiket is használják, ezekkel is kiterjesztve a gondolkodásukat.

„Mi ez, és mit tudok vele csinálni?”, „Belefér a kezem? Mi más fér még bele?”, „Mit tudok beletenni/mit tudok vele bevonni?” – a kisgyerekek kíváncsi elméje kulcsfontosságú a tanulásukban. Az önálló játék pedig segíti a tanulást, és támogatja a nyelvi, valamint a matematikai, a tudományos, a kreatív, a személyes és a szociális fogalmak fejlődését.

Az ajándékdobozok és a karácsonyi csomagolás szenzoros és fizikai megismerése a tanulás és a kognitív fejlődés alapjait teremti meg. A kisgyerek motiválttá válik, hogy tovább kutasson, ami fejleszti a bonyolultabb gondolkodást és megértést. Tehát amikor a gyermek többször megtölti és kiüríti a dobozt, belemászik, kimászik, beletesz dolgokat, majd kiönti belőle, az olyan fogalmak megértését is segíti, mint a térfogat, a tér, a kapacitás.

Dr. Shona Goodall klinikai pszichológus a Channel4 4 évesek titkos élete (Secret Life of 4 Year Olds) című műsorában beszélt arról, hogy a csomagolás „több előnnyel jár” a kisgyerekek számára, mint gondolnánk, idézi a Mirror.

A szakértő szerint szenzoros szempontból például megismerik a kisgyerekek a csomagolás zörgős hangját, továbbá javítja a szem-kéz koordinációt és fejleszti a csippentő fogást.

„A szabad (de biztonságosan felügyelt) játék a csomagolással egy üres vásznat kínál, hogy felfedezzék, mit tudnak tenni a papírral és a dobozokkal az adott fejlődési szakaszukban, kreatívak lehetnek és tanulhatnak, anélkül, hogy attól tartanának, hogy hibáznak” – mondta el Goodall.

Ha a kisgyermeked figyelmét először a csomagolás és a doboz köti le, érdemes tehát bíztatni is erre a játékra, hiszen sokat tanulhat ebből is. És ne aggódj: ha már kijátszotta magát a csomagolással, a figyelme és a folyton fejlődő, kíváncsi elméje biztosan az új játékokra irányul majd, és lelkesen fog játszani az ajándékokkal.