Kisgyerek

Ajándékozás: tényleg a mennyiség számít?

Ha Szenteste azzal szembesülünk, hogy az egymásra halmozott ajándékok mögül gyakorlatilag a karácsonyfa sem látszódik ki, akkor már sejthetjük, hogy kicsit talán átestünk a ló túloldalára. De akkor mégis mennyi az annyi?
2019. December 19.
Ajándékozás: tényleg a mennyiség számít? (fotó: iStock)

Hogyan szerezzünk úgy örömöt a gyerekeknek, hogy közben ne is kényeztessük túl őket?

Vannak szülők, akik szinte már megszállottan vágynak arra, hogy a karácsony meseszerű és tökéletes legyen a kicsik számára, ezt pedig minél több ajándék vásárlásával próbálják megvalósítani. És bár tagadhatatlan, hogy szülőként nincs is annál jobb érzés, mint boldogságot látni a gyermekünk arcán – jó, ha tudjuk, hogy a karácsonyi ajándékozási attitűdünk nagy hatással lehet gyerkőcünk későbbi viselkedésére, alakuló értékrendjére.Ráadásul pedig egyáltalán nem biztos, hogy azzal szerzünk igazi örömöt a kicsiknek, ha elhalmozzuk őket.

Sean Grover, amerikai pszichoterapeuta nem rég a Psychology Today című szaklapban foglalta össze, miért is ártalmas a túlzásba vitt ajándékozás.

A felnőttkorra is kihathat. A szakember azt írja, hogy bár a rengeteg ajándék kicsomagolása során a gyerkőcök szervezetében boldogsághormonok szabadulnak fel, ám ez a fajta örömérzet nem hosszú távú, pillanatok alatt el is illan. Ilyenkor valójában egy kielégíthetetlen éhség indul be a kicsiknél, ami miatt többet és többet akarnak majd. A Missouri Egyetem kutatói ezzel kapcsolatban ráadásul azt is megállapították, hogy az ajándékok halmozása által kiváltott telhetetlenség a gyerekek felnőtt korára is kihathat.

Felmérések szerint az ilyen viselkedésű gyerekek felnőve hajlamosabbak lesznek a szerencsejátékokra és a kényszeres vásárlásra.

Csökkenti az önértékelést. Az önbecsülés és az anyagi javak között valójában nincs összefüggés, tehát attól, hogy több mindent fog gyermekünk birtokolni, az önértékelése nem fog nőni…sőt! Kutatások szerint azoknak a gyerekeknek, akik kevesebb anyagi javat birtokolnak, ám a szüleikkel jó viszonyt ápolnak, sokkal magasabb az önbecsülése, mint azoknak a gyerkőcöknek, akiket elhalmoznak mindenféle dologgal. Ráadásul az elhalmozott gyerekeknél többször fordulnak elő különféle viselkedési problémák és kevésbé lesznek rugalmasak a felmerülő akadályokkal szemben.

Kapni jó, de adni még jobb. A Harvard’s Journal of Happiness folyóiratban közzétett tanulmány szerint az emberek sokkal jobban értékelik azokat az ajándékokat, amikkel ők lepnek meg másokat. Míg, ha saját magukat lepik meg valamivel, akkor annak a bizonyos tárgynak az értékét alacsonyabbra tarják. Ez alapján a szakember úgy látja, hogy azok a gyerekek, akiknek nem tanítják meg a nagylelkűséget, a kapni jó, de adni még jobb elvét, később sokkal egocentrikusabbak, és kevésbé empatikusak lesznek.

A mennyiség helyett a minőségen legyen a hangsúly

Ezzel természetesen nem azt mondjuk, hogy teljes mértékben le kellene számolni a karácsonyi ajándékozással. Ám ha az ünnepi lázban megpróbálunk következetes szabályokat felállítani, azzal nem csak gyerekünknek, de még a család pénztárcájának is jót teszünk. Mielőtt tehát belevetnénk magunkat a plázák forgatagába, az alábbi tanácsokat érdemes megfontolni.

Állítsunk fel ajándéklimitet. Ha felállítunk egy számbeli korlátot, az abban is segíthet, hogy szülőként jobban a gyerekünkre tudjunk koncentrálni. Ahelyett, hogy halomra pakolnánk le az üzletek polcairól a random játékokat, arra leszünk “kényszerítve”, hogy olyat válasszunk, ami valódi örömet okoz majd neki. De nem szabad azt sem elfelejteni, hogy azok az igazán személyes, és hosszan tartó boldogságot okozó meglepetések, amiket mi magunk készítünk a kicsiknek.

Növeljük az önbecsülését. Jó ötlet lehet olyan ajándékot választani, ami segítségével a gyerekek fejleszthetik a kreativitásukat, kibontakoztathatják tehetségüket. Ilyen lehet például egy gyerekeknek való hangszer, festőkészlet, vagy egy fényképezőgép. A gyerekek szeretik a szárnyaikat próbálgatni, új dolgokat felfedezni, ez pedig erősítheti az önértékelésüket és a magabiztosságukat. Ráadásul így azt is megtanulják, hogy nincs szükségük rengeteg játékra ahhoz, hogy jól érezzék magukat.

Ösztönözzük őket nagylelkűségre. Ez már csak azért is hasznos lehet, mert szakértők szerint azok a gyerekek, akiket a szüleik mások megajándékozására ösztönöznek, erőseb közösségi kapcsolatokat tudnak majd az életükben kiépíteni. Mutassuk meg gyerekünknek az ajándékozást örömét és vonjuk be különféle segítő tevékenységekbe. Vigyünk együtt ajándékot a rászorulóknak, vagy vonjuk be más önkéntes munkába. Fontos, hogy a szeretet ünnepén ő is átérezze, milyen jó dolog is az önzetlenség.

Kapcsolódó cikkeink: