Baba

Kicsit nagyobb a lányok testsúlya, ha ikertestvérük fiú

Kétpetéjű ikrek egészségügyi adatainak összevetésekor azt állapították meg svéd kutatók, hogy némileg nagyobb azon lányok testsúlya, akiknek kétpetéjű ikertársa fiú.
2011. Március 28.

Korábbi kutatások szerint a fiú ikertestvérrel rendelkező nőknél valamivel nagyobb az agresszivitás szintje, gyakoribb a szabályokat átlépő magatartás, és ritkább az evészavar.

Az International Journalof Obesity című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz Elias Eriksson, a svédországi Göteborgi Egyetem munkatársa kutatócsoportjával az 1886 és 1958 között született svéd ikrek adatbázisát tekintette át. 1998 és 2003 között a kutatók 17 500 nőről gyűjtöttek adatokat, akiknek volt ikertestvérük, akár fiú, akár lány. A vizsgálati csoportban lévő nők valamivel kevesebb mint felének volt fiú a kétpetéjű ikertestvére.

A felmérés során az interjúkat telefonon készítették, a 42 és 103 év közötti nők az egészségüket érintő olyan kérdésekre válaszoltak, hogy mennyi a testsúlyuk, magasságuk, koleszterinszintjük, van-e diabéteszük.

Az eredményekből az derült ki, hogy kicsivel nagyobb a testsúlyuk azoknak a nőknek, akiknek ikertestvére fiú volt, az eltérés háromnegyed kilogramm (54,87 kg azoknál, akiknek ikertestvére fiú, és 54,12 kg azoknál, akiknek ikertestvére lány volt). Az előző csoportba tartozóknak a koleszterinszintje is valamivel magasabb volt, a cukorbetegség azonban nem jelentkezett náluk gyakrabban.

A magzatok agyi fejlődését befolyásolják a hormonok, amelyeknek a méhen belül ki vannak téve. A kutatók úgy vélik, hogy egy hímnemű magzattal egyazon méhen belül növekedve a lánymagzatot nagyobb mennyiségben érik férfi nemi hormonok, androgének, ám ez a hatás csekély. Eriksson és munkatársai egy másik magyarázatot is kínálnak az eredményre: lehetséges, hogy a fiú ikertestvérrel együtt való felnevelkedés során érik olyan hatások a lányokat, amelyek ezeket a kismértékű különbségeket okozhatják.

Babaszoba: A fiúk agyát magzati korban elárasztó nemi hormonok hatása sok más területen is megjelenik. Itt írtunk erről!

Forrás: MTI