Baba

Ugyanattól az anyukától, de különböző apukáktól születtek ikrek

Nem gyakran, de ilyen is megesik!
2021. Október 26.
Ahogy nőttek, úgy lettek egyre inkább különbözők (Fotó: Getty Images)

Az, hogy az ikrek nem mindig hasonlítanak egymásra megszólalásig, teljesen természetes, hiszen még az egypetéjű ikerpárok között is felfedezhetők minimális különbségek. Ebben a családban, ahol a közelmúltban derült fény arra, hogy az ikrek tulajdonképpen csak féltestvérek, azért különböztek annyira a gyerekek, mert két különböző apától fogantak. 

Az egészen elképesztő tényre egy genetikai vizsgálat mutatott rá, amikor egy vietnámi ikerpár szülei ki akarták deríteni, mi lehet az oka annak, hogy ikergyermekeik között az idő múlásával egyre szembetűnőbb különbségek figyelhetők meg. Az már születésükkor feltűnt a szülőknek, hogy egyikük ritka és vékony szálú, míg másikuk dús és göndör hajkoronával jött a világra, de ekkor még nem gyanakodtak semmi különösre. 

Ahogy nőttek a gyerekek, úgy váltak egyre inkább egymás ellentétévé, ezért a rokonok arra biztatták a szülőket, hogy végeztessenek apasági tesztet, arra gyanakodtak ugyanis, hogy a kicsiket újszülöttkorukban összecserélték a kórházban. A vizsgálat igen meghökkentő eredménnyel zárult: a gyerekek ugyanattól az anyukától, de két különböző apukától születtek, ami minden furcsaságot megmagyarázott.

Hogy lehetséges mindez?

A gyerekek 2 évesek voltak, amikor sort kerítettek erre a vizsgálatra Hanoiban, a Center for Genetic Analysis and Technologies nevű intézményben. Ahogy az ott dolgozó szakemberek elmondták, rendkívül ritkán, de megeshet, hogy egy nő két különböző férfitől esik teherbe, ha a peteérése alatt rövid időn belül létesít velük szexuális kapcsolatot. “Az érett petesejtek általában 12-48 órát várnak arra, hogy megtermékenyüljenek, miközben a férfi spermiumai akár 10 napig is életképesek. Így történhet, hogy ugyanazon peteérés alkalmával több petesejt is megtermékenyülhet, akár különböző apa spermiumával” – magyarázták a szakemberek. 

Nem ők az elsők 

Körülbelül 1 éve derült fény hasonló dologra az Egyesült Államokban, ahol két ikerpárnak gondolt kislányról derült ki, hogy csak az anyukájuk közös az édesapjuk viszont különböző. Az ügy bíróság elé is került, és a döntés szerint az apának csak az egyik gyermek ellátását kellett a jövőben finanszíroznia – a másik kislány apjának kilétét homály fedi, így róla teljes mértékben az édesanyának kell gondoskodnia.

Van azonban példa olyan esetre is, amikor az első pillanattól kezdve tudják, sőt kifejezetten úgy akarják, hogy az ikrek két különböző apától szülessenek: 2016-ban mesterséges megtermékenyítéssel és egy béranya közreműködésével válhatott szülővé az Angliában élő homoszexuális pár, Simon és Graeme Berney-Edwards. A tőlük vett spermával megtermékenyített petesejteket egy béranya méhébe ültették be, így jött a világra Alexandra és Calder, akikről ebben a napokban megjelent cikkben igazán helyes képek láthatók a születésüktől mostanáig.