Baba

Nagyon ritka eset: ötösikrek születtek, négyen egypetéjűek

Négy lánya és egy fia született egy mississippi-i párnak – nagyon ritka, hogy az ötösikrek közül négyen egypetéjűek legyenek.
2023. Március 04.
újszülött lábak
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Nagyon ritka eset, hogy olyan ötösikrek szülessenek, mint egy mississippi-i házaspár gyermekei. Ötösikrek nagyjából 60 millió születésből egynél fordulnak elő, annak az esélye pedig, hogy egypetéjű négyesikrek szülessenek, egy a 15 millióhoz, írja a Today.

Haylee és Shawn Ladner kisbabái – négy kislányuk, Adalyn, Everleigh, Malley és Magnolia, és kisfiuk, Jake – február 16-án született a Mississippi Egyetem Orvosi Központban. A négy kislány egypetéjű az ötösikrek közül. A legkisebb születési súlyú baba Malley volt az ikrek közül, aki csupán 765,44 grammal jött világra, míg a legnagyobb súllyal Jake született, 1048,9 grammal.

Haylee-nek korábban sajnos két vetélése is volt, ezután 2022-ben méhen belüli megtermékenyítéssel (IUI) fogantak meg a gyermekei.

„Haylee terhessége meglehetősen ritka eset volt” – idézi Dr. Rachael Morris, a Mississippi Egyetem Orvosi Központjának anyai-magzati gyógyászati docensének nyilatkozatát egy sajtóközleményből a portál. „A szakirodalomban csak egyetlen másik hasonló kombinációról számoltak be, 2018-ból.”

„Nem gondoltam volna, hogy valaha is esélyem lesz arra, hogy akár egy baba édesanyja lehessek, így most, hogy ötgyermekes anya lettem, ez életem legnagyobb áldása” – mondta el a tanárként foglalkozó Haylee Ladner egy sajtótájékoztatón, ötösikreit pedig a „csodababáknak” nevezte.

A kórház megosztott egy posztot is a sajtótájékoztatóról, amiben azt írták, hogy: „A Ladner család két főről hétre növekedett február 16-án, amikor Haylee és Shawn ötösikreiket üdvözölték a Mississippi Egyetem Orvosi Központjának Wiser Nőkért és Csecsemőkért Kórházában. Mind az öt baba jól gyarapszik az újszülött intenzív ellátásban”.

Az ötösikrek a 28. terhességi héten jöttek világra, ami gyakorinak mondható a többes ikreknél. Édesanyjuk elmondta, hogy a babák „jól gyarapodnak” az újszülött intenzív osztályon.