Terhesség

10 érdekesség az ikerterhességekről és a többes ikrekről

Tudtad, hogy az ikerszületések gyakrabban történnek manapság, mint korábban?
2021. Május 19.
10 érdekesség az ikerterhességekről és a többes ikrekről (Fotó: Getty Images)

Ennek feltehetőleg az lehet az oka, hogy egyre gyakoribb két olyan tényező is, amely növeli az ikerterhesség előfordulásának esélyét: a termékenységi kezelések és a várandósság 30 éves kor felett.

A parents.com összegyűjtött néhány érdekességet az ikerterhességekkel, többes ikrekkel kapcsolatban.

A kettes ikerterhesség a leggyakoribb

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint 1 000 élveszületésből 32,1 a kettes ikerszületések száma. Minden 100 000 élveszületésből 87,7 a hármas vagy többek ikrek száma. Ugyan most több iker születik, mint a korábbi évtizedekben, az ikerszületések száma lassan kezd csökkenni – a The New York Times szerint ennek az lehet az oka, hogy egyre ritkábban történnek a termékenységi kezelések több embrió beültetésével.

Egypetéjű ikrek és nem egypetéjű ikrek

A kétpetéjű ikerterhesség azt jelenti, hogy két különálló petesejt termékenyül meg és ágyazódik be a méhbe egyszerre – ilyen esetben az ikreknek ugyanannyiban közös genetikai anyagot örökölnek, mint a testvérek egyébként.

Egypetéjű ikerterhesség ritkábban fordul elő, és az egypetéjű ikrek osztozhatnak a méhlepényen vagy a magzatburkon, és azonos genetikai anyagot örökölnek – bár még az ő DNS-ük sem azonos 100 százalékbanlegújabb kutatások szerint. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint az egypetéjű ikrek környezeti tényezők, például a méhben való elhelyezkedésük miatt nem hasonlítanak egymásra teljes mértékben.

Különböző tényezők növelik a többszörös terhesség valószínűségét

A többszörös terhesség valószínűségét növelő tényezők közé tartozik a 30 évnél idősebb anyai életkor (a hormonális változások hatására egynél több petesejt is kiszabadulhat a peteérés során), a családban előfordult ikerterhesség, vagy az anyánál korábban előfordult ikerterhesség. A termékenységi gyógyszerek és kezelések, például az IVF szintén növelik a többszörös terhesség esélyét.

2021-ben született a legtöbb baba egyazon terhességből

2021 májusában kilences ikreknek adott életet egy 25 éves nő Maliban, aki hetes ikrekre számított. Ezzel megdőlt a többszörös ikerszülés világrekordja: korábban az amerikai Nadya Suleman tartotta ezt a rekordot, aki 2009-ben adott életet nyolcas ikreinek.

A többszörös terhességet gyakran “magasabb kockázatúnak” tekintik

A többszörös terhességnél megnő a koraszülés, az egyenlőtlen növekedés, a magas vérnyomás, a preeklampszia, a cukorbetegség, és más, magas kockázatú terhességi szövődmény rizikója.

Az ikerterhességeknél általában a 37 héten vagy korábban születnek a babák

Ha egy nő ikrekkel, többes ikrekkel várandós, a korábbi szülési időpont csökkenti a halva születés vagy más szülési szövődmények kockázatát. Érdekesség, hogy az egyes babák érkezése között átlagosan 17 perc telik el.

Az ikerterhességeknél nagyobb a császármetszés valószínűsége

Az ikerterhességek, különösen a hármas vagy többes ikervárandósságok esetén gyakori a császármetszés. Ez azt jelenti, hogy lehetséges a hüvelyi szülés, ha ikreket vár az édesanya, akik mindketten fejjel lefelé helyezkednek el. De a parents.com szerint az orvosok fontolóra vehetik a hüvelyi szülést akkor is, ha az egyik baba (a méhszájhoz közelebb lévő) fejjel lefelé helyezkedik el, míg a másik baba farfekvésben, amennyiben nagyjából azonos a méretűk. Ritkán az is előfordulhat, hogy az egyik baba hüvelyi úton, míg a másik császármetszéssel születik.

Az ikrek kapcsolatba lépnek egymással az anyaméhben

A PLOS one című folyóiratban 2010-ben jelent meg egy tanulmány, amely során öt ikerpárt vizsgáltak. Az ultrahangos vizsgálatok után a szakértők megállapították, hogy az ikrek fizikailag kapcsolatba lépnek egymással. “Arra a következtetésre jutottunk, hogy az ikertestvér irányába való mozgás nem véletlen: már a 14. héttől az ikertestvérük felé irányuló mozdulatokat hajtanak végre” – írja a tanulmány.

Az ikres anyukák magasabbak az átlagnál

Egy 2006-os tanulmány során, amelyet a Journal of Reproductive Medicine folyóiratban publikáltak, és amelyet Dr. Gary Steinman, a Long Island Jewish Orvosi Központ orvosa végzett, 129 nőt vizsgáltak, akiknek ikrei vagy hármas ikrei születtek. A vizsgálatból kiderült, hogy az ikres anyukák átlagos magassága 165,1 cm volt, míg az amerikai nők átlagos magassága 161,9 cm.

Egy másik 2006-os vizsgálat során, amelyet szintén Dr. Steinman végzett, arra a következtetésre jutottak, hogy azok a nők, akik fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket (különösen tejterméket), ötször nagyobb eséllyel lesznek ikrekkel várandósak, mint a vegánok.

Előfordulhat úgynevezett felszívódó ikerterhesség is

Az úgynevezett eltűnő iker-szindróma akár a többes terhességek 30%-ában is előfordulhat. Ilyen esetben az egyik embrió fejlődése megáll, és eltűnik. A legtöbb esetben ez még azelőtt történik, hogy az orvos hallaná a magzati szívverést.