Terhesség

10 érdekesség az ikerterhességekről és a többes ikrekről

Tudtad, hogy az ikerszületések gyakrabban történnek manapság, mint korábban?
2021. Május 19.

Ennek feltehetőleg az lehet az oka, hogy egyre gyakoribb két olyan tényező is, amely növeli az ikerterhesség előfordulásának esélyét: a termékenységi kezelések és a várandósság 30 éves kor felett.

A parents.com összegyűjtött néhány érdekességet az ikerterhességekkel, többes ikrekkel kapcsolatban.

A kettes ikerterhesség a leggyakoribb

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint 1 000 élveszületésből 32,1 a kettes ikerszületések száma. Minden 100 000 élveszületésből 87,7 a hármas vagy többek ikrek száma. Ugyan most több iker születik, mint a korábbi évtizedekben, az ikerszületések száma lassan kezd csökkenni – a The New York Times szerint ennek az lehet az oka, hogy egyre ritkábban történnek a termékenységi kezelések több embrió beültetésével.

Egypetéjű ikrek és nem egypetéjű ikrek

A kétpetéjű ikerterhesség azt jelenti, hogy két különálló petesejt termékenyül meg és ágyazódik be a méhbe egyszerre – ilyen esetben az ikreknek ugyanannyiban közös genetikai anyagot örökölnek, mint a testvérek egyébként.

Egypetéjű ikerterhesség ritkábban fordul elő, és az egypetéjű ikrek osztozhatnak a méhlepényen vagy a magzatburkon, és azonos genetikai anyagot örökölnek – bár még az ő DNS-ük sem azonos 100 százalékbanlegújabb kutatások szerint. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint az egypetéjű ikrek környezeti tényezők, például a méhben való elhelyezkedésük miatt nem hasonlítanak egymásra teljes mértékben.

Különböző tényezők növelik a többszörös terhesség valószínűségét

A többszörös terhesség valószínűségét növelő tényezők közé tartozik a 30 évnél idősebb anyai életkor (a hormonális változások hatására egynél több petesejt is kiszabadulhat a peteérés során), a családban előfordult ikerterhesség, vagy az anyánál korábban előfordult ikerterhesség. A termékenységi gyógyszerek és kezelések, például az IVF szintén növelik a többszörös terhesség esélyét.

2021-ben született a legtöbb baba egyazon terhességből

2021 májusában kilences ikreknek adott életet egy 25 éves nő Maliban, aki hetes ikrekre számított. Ezzel megdőlt a többszörös ikerszülés világrekordja: korábban az amerikai Nadya Suleman tartotta ezt a rekordot, aki 2009-ben adott életet nyolcas ikreinek.

A többszörös terhességet gyakran “magasabb kockázatúnak” tekintik

A többszörös terhességnél megnő a koraszülés, az egyenlőtlen növekedés, a magas vérnyomás, a preeklampszia, a cukorbetegség, és más, magas kockázatú terhességi szövődmény rizikója.

Az ikerterhességeknél általában a 37 héten vagy korábban születnek a babák

Ha egy nő ikrekkel, többes ikrekkel várandós, a korábbi szülési időpont csökkenti a halva születés vagy más szülési szövődmények kockázatát. Érdekesség, hogy az egyes babák érkezése között átlagosan 17 perc telik el.

Az ikerterhességeknél nagyobb a császármetszés valószínűsége

Az ikerterhességek, különösen a hármas vagy többes ikervárandósságok esetén gyakori a császármetszés. Ez azt jelenti, hogy lehetséges a hüvelyi szülés, ha ikreket vár az édesanya, akik mindketten fejjel lefelé helyezkednek el. De a parents.com szerint az orvosok fontolóra vehetik a hüvelyi szülést akkor is, ha az egyik baba (a méhszájhoz közelebb lévő) fejjel lefelé helyezkedik el, míg a másik baba farfekvésben, amennyiben nagyjából azonos a méretűk. Ritkán az is előfordulhat, hogy az egyik baba hüvelyi úton, míg a másik császármetszéssel születik.

Az ikrek kapcsolatba lépnek egymással az anyaméhben

A PLOS one című folyóiratban 2010-ben jelent meg egy tanulmány, amely során öt ikerpárt vizsgáltak. Az ultrahangos vizsgálatok után a szakértők megállapították, hogy az ikrek fizikailag kapcsolatba lépnek egymással. “Arra a következtetésre jutottunk, hogy az ikertestvér irányába való mozgás nem véletlen: már a 14. héttől az ikertestvérük felé irányuló mozdulatokat hajtanak végre” – írja a tanulmány.

Az ikres anyukák magasabbak az átlagnál

Egy 2006-os tanulmány során, amelyet a Journal of Reproductive Medicine folyóiratban publikáltak, és amelyet Dr. Gary Steinman, a Long Island Jewish Orvosi Központ orvosa végzett, 129 nőt vizsgáltak, akiknek ikrei vagy hármas ikrei születtek. A vizsgálatból kiderült, hogy az ikres anyukák átlagos magassága 165,1 cm volt, míg az amerikai nők átlagos magassága 161,9 cm.

Egy másik 2006-os vizsgálat során, amelyet szintén Dr. Steinman végzett, arra a következtetésre jutottak, hogy azok a nők, akik fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket (különösen tejterméket), ötször nagyobb eséllyel lesznek ikrekkel várandósak, mint a vegánok.

Előfordulhat úgynevezett felszívódó ikerterhesség is

Az úgynevezett eltűnő iker-szindróma akár a többes terhességek 30%-ában is előfordulhat. Ilyen esetben az egyik embrió fejlődése megáll, és eltűnik. A legtöbb esetben ez még azelőtt történik, hogy az orvos hallaná a magzati szívverést.