Terhesség

Gyermekvállalás 30 felett

A gyermekvállalás időpontja egyre inkább kitolódik: a megváltozott társadalmi elvárások, életmódbeli változások miatt az első gyermeküket vállalók életkora eltér a biológiailag ideálisnak tartott életkortól.
2016. Május 09.

Kérdés, hogy kockázatosabb-e a terhesség 30 fölött?

Milyen előnyei és hátrányai vannak annak, ha 30 fölött szülnek először a nők? Egyre későbbi életkorban szülik első gyermeküket a nők: a mostani 30 évesek csaknem felének nincs gyermeke (meredeken nő azoknak a száma is, akik 35, sőt 40 éves koruk fölött vállalják első gyermeküket). Bár a mai harmincas nők nem hasonlíthatók az 50-60 évvel ezelőtti harmincasokhoz: életmódjukban, egészségi állapotukban, fittségükben és tudatosságukban jóval fiatalabbak a koruknál, ám a petesejtek ezt nem tudják, és nem követik a változást.

Mikor a legideálisabb biológiai szempontból a terhesség?

Nőgyógyászok, demográfusok, meddőségi szakemberek véleménye szerint biológiai értelemben a legideálisabb kor a gyermekvállalásra valamikor 25-35 év között van, a rizikófaktor határa tehát a 35 éves kor az első gyermeküket vállalók körében. Ritkábban esik szó róla, de nem csupán a nők, hanem a férfiak termékenysége is változik 25 éves koruk után: orvosi becslések alapján egy 40 éves férfi átlagosan két év alatt tudja teherbe ejteni a partnerét, még akkor is, ha a nő történetesen huszonéves.

Bár a várható élettartam egyre nő, a termékenységi idő nem alkalmazkodik ehhez a változáshoz, azaz lehetséges, hogy a 40 az új 30 sok tekintetben, de teherbeesés szempontjából pont ott tartunk, ahol 60 éve, legalábbis ami a természetes teherbeesést illeti. Ezt sokan elfelejtik, talán ennek is tudható be, hogy a 30 évesek fele, a 35 éveseknek pedig csaknem egynegyede gyermektelen. Túl sokáig várnak és így könnyen gyerek nélkül maradhatnak: az évek gyarapodásával a mesterséges megtermékenyítés eredményessége is rohamosan csökken.

Mindent összevetve a szakemberek véleménye szerint a legideálisabb az lenne, ha az első gyerek megszületne valamikor az anya 30-35 éves kora között. Ebben az esetben ugyanis reális esélye van annak, hogy viszonylag rövid időn belül sikeres a fogantatás, még nem nő meredeken az anyai – és magzati kockázat, az első gyermeket követheti(k) testvér(ek), az anya vissza tud térni a munkaerőpiacra.

Igaz ugyan, hogy 35 éves kor fölött megnő a fejlődési rendellenességek, a kromoszóma- rendellenességek (Down-szindróma) kockázata, nagyobb arányban fejeződik be a szülés császármetszéssel, magasabb a terhességi cukorbetegség kockázata, tehát általánosságban veszélyesebb mind az anya, mind a magzat számára a késői terhesség. Másfelől a diagnosztikai eljárások fejlődésével már a terhesség korai szakaszában ki lehet szűrni a kockázatokat (sőt a 37 év felettieknek kötelező a genetikai tanácsadás), így az is elmondható, hogy tulajdonképpen abszolút vállalható a 30, sőt 35 év feletti terhesség is.

Ráadásul, ami igazán számít, az a biológiai kor, azaz a petesejtek minősége és bizonyos hormonok szintje. A tapasztalatok azt is mutatják, hogy a 30 felett gyereket vállalók körében tudatos a családtervezés, a leendő szülők tisztábban vannak a kockázatokkal, és fontosnak tartják mind a szűrővizsgálatokat, mind a testi-mentális felkészültséget.

Ezt a 30-40 év közötti időszakot általában egy nyugalmas időszaknak írják le a témával foglalkozó szakemberek: érett, kiforrott, tudatosabb párok tervezik családdá válásukat. Az ambícióikban, karrierjükben, egzisztenciájukban már elérkeztek valahova, biztos háttérrel és párkapcsolattal várják a gyermeküket, megfontoltabb várandósság a jellemző.

Nem csupán a tudatos családtervezés, hanem a felkészültség is jellemzőbb: tisztában vannak azzal, hogy milyen kockázatokra milyen válaszok érvényesek: a szűrővizsgálatok, genetikai tanácsadás mellett, fontos a rendszeres mozgás, a dohányzás, alkohol, drog kerülése, a terhesvitamin szedése a terhesség előtt, továbbá figyelmet fordítanak a testsúlyukra és fontosnak tartják az egészséges táplálkozást is.

Gyemrekvállalással kapcsolatos: