Terhesség

A 10 leggyakoribb kérdés a terhesvitaminokkal kapcsolatban

Mi az, amire leginkább kíváncsi vagy, amikor terhesvitamint kezdesz szedni? Összeszedtük a tíz leggyakoribb kérdést, és persze a válaszokat is.
2016. Május 03.
A 10 leggyakoribb kérdés a terhesvitaminokkal kapcsolatban (Fotó: Getty Images)

1. Miért nevezik magzatvédő vitaminoknak is a terhesvitaminokat?

Mert a magzatvédő vitaminok a vitaminkészítmények olyan speciális összetételű fajtái, melyeket kifejezetten gyermeket váró, gyermeket tervező nők, illetve szoptatós kismamák számára fejlesztettek ki. Ezek a vitaminok egyszerre támogatják a várandós édesanya, és rajta keresztül a fejlődő magzat egészségét. Valamennyi terhesvitamin négy legfontosabb komponense a B11-(folsav), B12-, B6 -és B2-vitamin, melyeket dr. Czeizel Endre magzatvédő vitaminoknak nevez.

A magzatvédő elnevezés utal arra, hogy segítségével számtalan fejlődési rendellenesség küszöbölhető ki. Egy 2004-es WHO-jelentése szerint az összes súlyos fejlődési rendellenesség mintegy egyharmada megelőzhető.

2. Mit tartalmaznak a terhesvitaminok?

A terhesvitaminok összetevőit (vitaminok, ásványi anyagot és nyomelemek) a kismamák igényeihez igazították, így egyes vitaminok és ásványi anyagok magasabb arányban megtalálhatóak benne, mint a hagyományos multivitaminban.

3. Mikor kezdjem el szedni a terhesvitamint?

Ahhoz, hogy a velőcső záródási rendellenességeket kiküszöbölhesd, már a tervezett fogantatás előtt legalább 1-2 hónappal érdemes elkezdeni a szedését. Ezek a rendellenességek (agy-és koponyahiány, nyitott gerinc) ugyanis a magzati lét 15. napjától alakulhatnak ki.

Amennyiben nem sikerül a fogantatást megelőző időszakban szedni a terhesvitamint, akkor az első pozitív tesztnél érdemes szedését elkezdeni.

4. Meddig szedjem a terhesvitamint?

Mindenképpen érdemes legalább a terhesség 12. hetéig szedni, hiszen eddig alakulhatnak ki súlyosabb magzati fejlődési rendellenességek, amelyek kiküszöbölésében fontos szerepe lehet a terhesvitaminnak.

5. A baba megszületését követően is kell szednem?

A szoptatás során néhány vitaminból és ásványi anyagból megemelkedik szervezeted szükséglete, amihez nem biztos, hogy elegendő lesz a kiegyensúlyozott táplálkozás. A terhesvitaminok ebben az időszakban is segítségedre lesznek.

6. Nagyobb súlyú lesz a babám a terhesvitamintól?

Ez a kérdés sok kismamát tántorít el a magzatvédő vitaminok huzamosabb szedésétől, pedig abszolút téves az az elképzelés miszerint a magzatvédő vitaminok hatására nagyobb súllyal fognak születni a babák. Egy 6000 fős vizsgálat szerint azok a nők, akik végig szedték a magzatvédő vitamint mindössze 74 g-mal nagyobb súlyú babát szültek, mint azok, akik nem szedték terhességük alatt végig ezt a vitamint. A baba esetleges nagyobb súlyának hátterében vagy valamilyen genetikai tényező áll, vagy az anya cukorbetegsége.

7. Okozhat-e nagyobb mértékű súlygyarapodást a szedése?

Nem. Egy 6 évig tartó kettős vak vizsgálat során (melyet dr. Czeizel Endre vezetett) kiderült, hogy nem volt testsúlybeli különbség azok között a nők között, akik terhesvitamint szedtek, és azok között, akik csak placebót kaptak.

Összességében elmondható, hogy havi 1-1.5 kg súlynövekedés elfogadható, amit elsősorban kiegyensúlyozott étrenddel kordában tarthatsz. Ha várandósan nagyjából változatlan életmódot folytatsz, energiaszükségleted átlagosan mindössze 15%-kal nő. Az elhízás mögött tehát sokszor táplálkozásbeli hibák állnak.

8. Minden fejlődési rendellenességet kivéd a terhesvitamin?

Nem, de számtalan, jól körülhatárolható rendellenességet igen. Több vizsgálat is bizonyította már, hogy a magzatvédő vitaminok szedése hatékonyan küszöböli ki a velőcsőzáródási rendellenességek (nyitott koponya, agy, nyitott gerincvelő) 90%-át, a szív-rendellenességek 40%-át, a vese-rendellenességek 30%-át és a végtaghiány 25%-át.

9. Mi a teendő a reggeli rosszullétek esetén?

Ha a reggeli rosszullétek, hányás, hányinger gyakran jelentkezik, érdemes a magzatvédő vitamin bevételét estére halasztanod, és étkezés közben elfogyasztanod.

10. Táplálékallergiám van. Szedhetem-e a magzatvédő vitamint?

Ha bármilyen táplálékallergiád van, mielőtt megvásárolnád a terméket, olvass utána, hogy az általad választott vitamin tartalmazza-e a számodra kerülendő allergént (szója, laktóz, glutén, tojás). Ha bizonytalan vagy, kérdezz rá gyógyszerészednél vagy kezelőorvosodnál!

Kapcsolódó cikkeink terhesvitamin témában: