Terhesség

Babát akarsz? Előbb töltsd fel a vitaminraktáradat

A fogantatásra és terhességedre való felkészülés, a jó indulás gyermeked későbbi testi-lelki fejlődésében kulcsfontosságú lesz. De mivel érheted ezt el?
2016. Május 03.

Babát akarsz? Előbb töltsd fel a vitaminraktáradat

Ahhoz, hogy sikeres legyen a fogantatás, és a várandósságod idején se alakuljanak ki komplikációk, fontos, hogy szervezeted már a tervezett terhesség előtt feltöltsd vitaminokkal.

Erre egyrészt azért fontos figyelned, hogy már a fejlődés kezdetén, az első hetekben is megfelelő vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és nyomelemhez juthasson a pici, másrészt a saját szervezeted harmonikus működésére is oda kell figyelned.

A bűvös 3-as

A fogantatás előtti időszak egyik bűvös száma a 3-as. Ennyi hónappal korábban érdemes tudatosabban készülnöd előre a várt fogamzásra. A káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol) elhagyása mellett, praktikus lehet egy átfogó orvosi vizsgálat, egy laborvizsgálat is, hogy képet kaphass szervezeted és vitaminraktáraid állapotáról.

A felkészülés 3 hónapja tulajdonképp az előzetes ráhangolás, a megfelelő életvitel, a vitamin- és ásványianyag-raktárak feltöltésének időszaka. Babád fejlődéséhez a folsav, a B6-, a B12-, a C– és a D-vitamin, továbbá a cink nélkülözhetetlen. Emellett ezekben a hónapokban fokozottan kell figyelned a vas-és jódraktárak feltöltésére is.

Ha a tervezett terhesség előtt már tudatosan figyelsz étrendedre, és megfelelő táplálkozási szokásokat alakítasz ki, továbbá ügyelsz szervezeted feltöltésére, máris kedvezőbb pozícióból rajtolhatsz célod, egy egészséges terhesség és magzati fejlődés felé.

A bűvös 2-es

Vas

Mivel a statisztika szerint a kismamák mintegy 40 %-a a terhességet megelőzően sem rendelkezik elegendő vastartalékkal, így nagy valószínűséggel vashiány alakul ki, ami mind a babára, mind a mamára nézve veszélyes következményekkel járhat. Az elégtelen mértékű vérellátás oxigénhiányhoz, koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz vezethet, és negatívan befolyásolja a babák születés utáni agyfejlődését is. A vérszegény kismamák nagyobb eséllyel vesztenek jelentős mennyiségű vért a szülés során. A megfelelő vasszint segít megelőzni a terhesség alatt a gyengeséget, fáradtságot, ingerlékenységet is.

Ugye érted, hogy miért fontos a vasraktárak kellő feltöltéséről időben gondoskodnod?

Valódi vas-bombák: amarant, quinoa, chia mag, hajdina, mák

+1 tipp: mindig törekedj valamilyen C-vitamin forrást is fogyasztani a vastartalmú ételed mellé!

Folsav

Egy 1996-os vizsgálat szerint a magyar várandós nők átlagos folsav-bevitele mintegy 40%-át érte el az ajánlottnak.

Pedig, ha babát szeretnél, a folsav az első vitamin, amire gondolnod kell, ha 90%-os biztonsággal szeretnéd elkerülni a velőcsőzáródási rendellenességeket. A folsav nélkülözhetetlen a vörös vérsejtek termeléséhez, az idegrendszer és a gerinc helyes fejlődéséhez is.

Nagyon fontos tehát a folsav-bevitelre is gondolnod a tervezett terhesség előtt!

Ezek is kiváló folsav-források: céklalé, csicseriborsó, nyers búzacsíra, napraforgómag

Vitaminraktár kis dobozba zárva

A fogamzás előtt 3 hónappal már érdemes szétnézned a terhesvitaminok közt, és kiválasztani a számodra ideálisat. Sőt! Bár terhesvitamin a neve, ez ne tévesszen meg! Erre a vitaminra már a terhesség előtti hónapokban is nagy szükséged lesz: a terhesvitaminok ugyanis ideális arányban tartalmazzák a feltöltés szempontjából fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is.

Ne feledd! Kiegyensúlyozott, okos táplálkozással, és a megfelelő vitamin kiválasztásával nyugodtabban készülhetsz a terhességed elkövetkezendő hónapjaira is!

Kapcsolódó cikkeink: