Terhesség

A terhesvitaminok csökkentik az autizmus kockázatát

Még egy ok, hogy szedj terhesvitamint a terhesség alatt! Egy kutatás szerint ugyanis csökkenti az autizmus kialakulásának esélyét a babánál.
2018. Január 14.
A terhesvitaminok csökkentik az autizmus kockázatát

Egy új, több mint 45 ezer gyermek bevonásával készült izraeli kutatás arra az eredményre jutott, hogy azoknál a kicsiknél, akiknek az édesanyja multivitamint vagy folsavat szedett a terhessége alatt jelentősen kisebb arányban alakult ki autizmus, mint azoknál, akiknél az anyuka nem szedett ilyesmit.

A kutatók összegyűjtöttek minden információt a kutatásban résztvevő kismamák számára receptre felírt terhesvitaminokkal kapcsolatban. Majd figyelemmel kísérték a – 2003 és 2007 között született – gyerekek fejlődését 2015 januárjáig, hogy kiderítsék, melyiküknél alakult ki az ún. autizmus spektrum zavar (ASD). Közel 600 gyereknél diagnosztizálták a rendellenességet.

A JAMA Psychiatry nevű amerikai orvosi szaklapban publikált eredmények szerint az ASD kialakulásának esélye 75%-kal alacsonyabb volt azoknál a kicsiknél, ahol az anyuka folsavat vagy multivitamint, vagy mindkettőt szedett a várandósság alatt. Abban az esetben, ha az anyuka már a terhessége előtt is szedte ezeket, a rizikó csökkenése kicsit több mint 60% volt.

A tanulmány azonban nem volt teljesen tökéletes. Az alkotók ugyanis nem tudták biztosan, hogy mely édesanyák szedték be valóban a számukra felírt terhesvitaminokat. Néhányan pedig elképzelhető, hogy recept nélküli táplálékkiegészítőket szedtek, amiről a kutatók szintén nem tudtak. A kutatás vezetői szerint tehát további tanulmányokra van szükség, hogy valóban beigazolódjanak a feltételezéseik.

Ettől függetlenül az eredmények nagyon hasonlóak egy szintén nemrégiben publikált svéd kutatás eredményeihez, ami ugyanerre a megállapításra jutott.

Ennek ellenére egyik kutatás sem bizonyítja, hogy a terhesvitaminok mellőzése autizmust okoz a gyermekeknél. Egyszerűen csak arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy bizonyos esetekben hozzájárulhat a rendellenesség elkerüléséhez. A tudósok szerint ugyanis számtalan egyéb oka lehet az ASD kialakulásának a genetikától kezdve az idősebb szülőkön át a környezeti mérgekig.

Mindenesetre, ha kisbabát várunk, vagy tervezünk, mindenképpen érdemes elkezdeni szedni valamilyen terhesvitamint, ugyanis ezzel nagymértékben csökkenthetjük a nyitott gerinc vagy a különböző agyi elváltozások kialakulásának esélyét. Hiszen akkor is, ha szuperegészségesen táplálkozunk, táplálékkiegészítés nélkül lehetetlen annyi vitamint és ásványi anyagot magunkhoz venni, amennyire a babának szüksége lenne.

Kapcsolódó cikkek: