Terhesség

Kismama-vitaminok

Aki csak szökőévben egyszer eszik zöldséget, gyümölcsöt, annak nem árt, ha vitamintablettákkal pótolja táplálkozásbeli hiányosságait. A várandósság időszaka alatt azonban arra is figyelnünk kell, hogy melyik készítményt választjuk.
2007. Szeptember 04.

A legfeltűnőbb, hogy a kismamavitaminok sokkal több vasat, kalciumot és folsavat tartalmaznak. Ezek közül a folsav különösen fontos! Kutatások bizonyították, hogy a tervezett fogamzás előtt két-három hónappal elkezdett folsavpótlás jelentősen csökkenti a velőcső-záródási rendellenesség (ezen a nyitott gerincet, illetve az agykoponyahiányt értjük) kialakulásának veszélyét a magzatnál.

A megnövelt kalciumbevitel a magzat izom- és csontrendszerének felépítése miatt szükséges. A szervezet maga is gondoskodik arról, hogy a legfontosabb tápanyag-összetevők – a kalcium esetében például a várandósság idején – a szokásosnál jobban hasznosuljanak. Kismamáknál természetes jelenség, hogy a keringő vérmennyiség jelentős növekedése, “hígulása” miatt a vérvizsgálat kevesebb vasat mutat a szokásosnál. Ez a fertőzések elleni védekezés szempontjából is kedvező.

Ha azonban túlságosan alacsonnyá válik a vas mennyisége, a hátrányokat is tapasztaljuk: fáradékonyság, a fertőzések iránti fokozott fogékonyság, sebgyógyulási zavarok léphetnek fel.

A közönséges multivitaminok ellen szól az is, hogy többségük a terhesség alatt ajánlottnál nagyobb mennyiségben tartalmaz A-vitamint, ez pedig károsíthatja a magzatot. Ezért abban az esetben, ha orvosa is vitaminkiegészítést javasol, feltétlenül a terhesvitaminok közül válasszon magának!

Magyarországon többféle terhesvitamin is forgalomban van, pl. az Elevit Plusz, a Gravida, a Femibion 800, a Ladeevit, a Dr. Czeizel 1, a Trimeszter 1, a Pregnavit, a Pharmaton Matruelle elnevezésű készítmények. Ezek összetétele a leglényegesebb összetevők szempontjából nagyjából hasonló (folsav, C-vitamin, E-vitamin, Jód, B2-vitamin, B12-, B6- vitamin), ám a különböző ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek mennyiségét tekintve már vannak különbségek, és az áruk sem egyforma.

Nem könnyű dönteni, ezért ebben is érdemes az orvos és/vagy a védőnő tanácsát kérni, ugyanakkor a helyzetet nehezíti, hogy mind az orvosok, mind a védőnők etikai kódexe tiltja a gyógyszerek vagy gyógyhatású készítmények konkrét reklámját. Az egyéni vérvizsgálati eredmények birtokában, a családi előzmények ismeretében könnyebb eldönteni, mely vitaminok, ásványi anyagok pótlására kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mennyi magnéziumra van szükség a terhesség alatt?
  • Mit védenek a magzatvédő vitaminok?
  • A modern magzatvédelem – megelőzhető rendellenességek
  • Folsav, a hasznos vitamin
  • Forrás: Kismama magazin