Terhesség

A 10 legfontosabb kérdés a terhességről

Dr. Prosszer Mária szülész-nőgyógyász szakorvos válaszolta meg a valószínűleg minden várandós kismamában felmerülő tíz legfontosabb kérdést.
2021. Szeptember 21.
A 10 legfontosabb kérdés a terhességről (fotó: Getty Images)

Semjén Nóra a Babaszoba.hu-tól kérdezte Dr. Prosszer Mária szülész-nőgyógyászt azokról a terhességgel kapcsolatos kérdésekről, témákról, amelyek valószínűleg minden kismamában felmerülnek.

A terhesvitamin szedésének kérdéséről Dr. Prosszer Mária elmondta, hogy már a tervezés időszakában érdemes szedni, 3 hónappal a tervezett fogantatás előtt. A legfontosabb a folsav és a D-vitamin, utóbbinál akár a szintjét is érdemes megnézetni. Terhesvitamint akkor is szedni kell, ha a kismama kiegyensúlyozottan táplálkozik.

Arra a kérdésre, hogy kimaradt menstruáció esetén mikor keressük fel a nőgyógyászunkat, Dr. Prosszer Mária a vérzés kimaradását követő 6. hetet javasolja, kivéve, ha a kismamának valamilyen panasza jelentkezik. Az 5. héten már látható a szikhólyag, de lehet, hogy a szívhang még nem hallható – tette hozzá Dr. Prosszer.

A beszélgetés kitért a terhesség alatti szexuális élet vagy a sportolás legfontosabb kérdéseire, csakúgy, mint a vetélés jeleire vagy éppen az ultrahang-vizsgálat biztonságosságára.

Az ultrahang vizsgálatokkal kapcsolatban megtudtuk, hogy bár nincs bizonyított rossz hatása az ultrahangnak, mégis azt javasolják, hogy minimalizáljuk a számát, csak a legszükségesebb mennyiségben vegyük igénybe, azért, mert valamennyi hőtermelődéssel jár.

A beszélgetésben Dr. Prosszer Mária kitért a tiltott ételek, italok listájára és arra is, hogy kismamaként fürödhetünk-e meleg vízben, járhatunk-e strandra, mehetünk-e tengerbe vagy éppen úszhatunk-e. A beszélgetést itt lehet megnézni: