Terhesség

Terhesség: a magasabb szelén- és mangánszint megelőzheti a gyermekkori magas vérnyomás kialakulását

Összefüggés van a terhesség alatt bevitt szelén- és mangánszint és a gyermekkori magas vérnyomás között.
2021. Július 03.
Terhesség: a magasabb szelén- és mangánszint megvédheti a babát a későbbi magas vérnyomástól (fotó: Getty Images)

Egy új kutatás eredménye szerint azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja a terhessége alatt nagyobb mennyiségű mangánt és szelént fogyasztott, alacsonyabb volt a magas vérnyomás kockázata gyermekkorban.

A Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health kutatói 1200 Boston környéki nő vérmintáit elemezték, akik 2002 és 2013 között szültek. Azt találták, hogy azoknak a gyerekeknek alacsonyabb volt a vérnyomás értékük, akiknek az édesanyjánál a terhesség során magasabb volt a szelén és mangán szint. Azt is megfigyelték, hogy a mangán a kadmium vérnyomásemelő hatását ellensúlyozta.

“Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a terhesség alatti táplálkozás során bevitt szelén- és mangán megvédheti a gyermekeket a magas vérnyomás kialakulásától” – mondja a tanulmány vezető szerzője, Noel Mueller, PhD, a Bloomberg School Epidemiológiai Tanszékének adjunktusa. “Az eredmény rávilágít a terhesség alatti táplálkozás és környezeti tényezők fontosságára a gyermek szív- és érrendszeri egészsége szempontjából.”

A magas vérnyomás az egyik legnagyobb kockázati tényezője olyan betegségeknek, mint a szívbetegségek, a stroke, a veseelégtelenség és az Alzheimer-kór. Emellett nagyon gyakori is; az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának becslése szerint a 20 év feletti amerikaiak mintegy fele magas vérnyomásban szenved. (Magyarországon 3,5 millióra becsülik a magas vérnyomásban szenvedők számát – a szerk.)

Korábbi kutatások arra utaltak, hogy a magas vérnyomásra való hajlam már korán, az anyaméhben elkezdődhet, és hogy a hajlam elleni védelem is korán elkezdődhet. A kutatók a tanulmányban összehasonlították a gyermekek vérnyomás értékeit az anyák vérében található ólommal, higannyal és a kadmium szinttel, amelyeket felnőtteknél összefüggésbe hoznak a magas vérnyomással; illetve megvizsgálták a mangán és a szelén nyomelemek szintjét, amelyeket összefüggésbe hoztak a vérnyomás csökkentésével.

Az elemzéshez használt adathalmaz 1194 anya-gyermek párost fedett le. A gyermekek vérnyomását 3-15 éves korukban mérték.

Bár a korábbi kutatások túlnyomó része az ólmot, a higanyt és a kadmiumot a felnőttkori magas vérnyomással és szívbetegségekkel hozták összefüggésbe, a kutatók ebben a tanulmányban nem találtak kapcsolatot közöttük és a gyermekkori magas vérnyomás között.

Megfigyeltek azonban kapcsolatot az anyák szelénszintje és gyermekeik alacsonyabb gyermekkori vérnyomása között.

Bár a kadmium önmagában nem állt kapcsolatban a gyermekkori vérnyomás értékkel, a kutatók azt találták, hogy ha az anyai vér kadmiumszintje magasabb volt, a mangán és a gyermekkori vérnyomás közötti fordított kapcsolat jelentősen erősebb volt. Ez a megállapítás arra utal, hogy a mangán kifejezetten védelmet nyújthat a kadmium magas vérnyomást fokozó hatása ellen.

“Az emberek gyakran feltételezik, hogy a nehézfémeknek, például a kadmiumnak való kitettség csak a munkahelyi környezetben fordul elő, de valójában ezek a fémek mindenhol ott vannak körülöttünk, például a kadmium megtalálható a közönséges cigarettafüstben” – mondja a tanulmány szerzője, Mingyu Zhang.

A mangán és a szelén antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és számos élelmiszerben megtalálható, többek között diófélékben és gabonafélékben, leveles zöldségekben, halakban és kagylókban.

A kutatás eredményei az Environmental Health Perspectives című szaklapban június 23-án jelentek meg.

(Cikk forrása: sciencedaily.com)