Terhesség

Preeklampszia – egy kevésbé ismert terhességi szövődmény

A terhesség alatt, a nőgyógyász és a védőnő által végzett rutinvizsgálatok célja, hogy időben kiszűrjön minden olyan egészségügyi problémát, ami veszélyeztetheti a baba, vagy a mama egészségét. A preeklampszia egy közülük.
2015. November 18.

A babavárás során több olyan terhességi szövődmény is jelentkezhet, ami fennáll a terhesség alatt, de a szülés után megszűnik. Ezeket a betegségeket nevezzük terhességi toxikózisoknak. Léteznek korai terhességi toxikózisok, melyek a terhesség korai szakaszában jelentkeznek, és késői terhességi toxikózisok, melyek a szülés előtt lépnek fel. A késői terhességi toxikózisok körébe tartozik a preeklampszia.

Magas vérnyomás, mint intő jel

Miért én?

A tudomány mai állása szerint még nem tudni, mi váltja ki a preeklampsziát. Kutatók úgy vélik, hogy kialakulásában feltehetőleg nagy szerepet játszik az öröklődés. Feltételezések szerint a magzat genetikai állománya lehet az egyik hajlamosító tényező. Ez azt jelenti, hogy ha a családban korábban már előfordult hasonló eset, akkor a kismamánál is nagyobb valószínűséggel alakul ki. Ezenkívül a méhlepény túl korai leválása a méhfalról szintén fokozza a preeklampszia előfordulási valószínűségét.

A vérnyomás azt mutatja meg, hogy az artériákban áramló vér mekkora erővel nyomja az érfalat. A kapott adat segít feltérképezni az egészségügyi állapotot, ezért a vérnyomás ellenőrzése kiemelten fontos a várandósság alatt. Jó tudni, hogy az édesanya korábbi vérnyomásértékei a babavárás idején nagy valószínűséggel változni fognak.

Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy csökkenés vagy emelkedés tapasztalható. Ez utóbbi ugyanis utalhat olyan problémára, ami az anya és a magzat egészségét egyaránt veszélyeztetheti. A terhesség alatt jelentkező magas vérnyomás esetén kétféle lehetőség van.

Lehet, hogy a kismamának már a várandósságot megelőzően is magas volt a vérnyomása, de az is előfordulhat, hogy ez az állapot csak a terhesség ideje alatt jelentkezett. Mindkét esetben az átlagosan javasoltnál több ellenőrzővizsgálatra lesz szükség a terhesség során, hiszen ilyenkor megnő a preeklampszia kockázata.

Mi az a preeklampszia?

A terhességi magasvérnyomás-betegség és a preeklampszia összefüggnek egymással, de a két jelenség nem ugyanaz. Normális esetben a terhesség második trimesztere alatt esni kezd a vérnyomás, majd a terhesség végét követően éri el ismét a korábbi értéket. Egyes kismamáknál azonban éppen az ellenkezője történik: a második vagy harmadik trimeszterben szokatlanul magas lesz a vérnyomásuk. Ilyenkor beszélünk terhességi magasvérnyomás-betegségről, és ez az, ami egyes esetekben preeklampsziához vezethet.

A preeklampszia kizárólag a várandósággal összefüggő jelenség, ami a magasvérnyomás-betegség mellett fehérjevizeléssel, illetve végtagvizesedéssel jár együtt. A preeklampszia egy másik elnevezése az EPH gesztózis, ahol az E betű az ödémát, a P a fehérjevizelést, a H pedig a magasvérnyomás-betegséget jelöli.

Komplikáció is felmerülhet terhesség alatt

Mik a preeklampszia tünetei?

A preeklampszia enyhe formája a legtöbb esetben szinte tünetmentes. Ugyanakkor intő jel lehet a gyors testsúlygyarapodás, vagy a kézfej és az arc feldagadása. A preeklampszia súlyos formájának azonban már egyértelmű szervi tünetei is vannak, például kínzó fejfájás, izomrángás, magas láz, komolyabb látásromlás vagy nehezített légzés. Egyes esetekben hasi fájdalom, és a vizelet mennyiségének csökkenése is előfordulhat.

Azonban nem kell megijedni, ha a kismama rendszeresen részt vesz a kötelező terhességi szűrővizsgálatokon, szinte biztos, hogy az orvos időben észreveszi a bajt. Amennyiben mégsem derül fény a problémára a rutinvizsgálatok során, ha a kismama a fenti tüneteket észleli, fontos, hogy minél hamarabb konzultáljon szakorvossal, hogy mielőbb a megfelelő ellátásban részesüljön. Ezért is lényeges, amire a védőnők folyamatosan felhívják a figyelmet, hogy a kisbabát várók mindig fokozottan figyeljék a testük jelzéseit!

Bármilyen szokatlan testi tünet jelentkezésénél történjen konzultáció a szakorvossal, mert ha a preeklampszia az idegrendszerre is kiterjed, súlyos rohamokat és rángógörcsöket okozhat, és ilyenkor csak a szülés azonnali beindításával lehet megmenteni az anya életét.

Ellenőrzéssel az egészséges babáért

A kismamáknál jelentkező magas vérnyomást gyógyszerekkel lehet kezelni, de a preeklampsziát sajnos nem lehet pirulákkal megszüntetni. A preeklampszia csak akkor fog elmúlni, ha megszületett a gyermek. Mindazonáltal léteznek gyógyszerek és eljárások arra, hogy az preeklampszia ne súlyosbodjon.

Enyhe esetekben elsősorban a kismama vérnyomást csökkentik. Emellett az esetek nagy részében az orvos életmódváltást javasol, hiszen a helyes étrend, a testmozgás és a feszültség elkerülése is sokat segíthet. Súlyosabb esetben állandó kórházi felügyelet javasolt a terhesség végéig.

Ezt is érdemes elolvasni: