Terhesség

Inkább alacsony legyen, mint magas!

A rád jellemző vérnyomásértékek a babavárás idején nagy valószínűséggel változni fognak. Az viszont cseppet sem mindegy, hogy csökkenést vagy emelkedést tapasztalsz.
2011. November 01.

Vérnyomásmérés

Dolgozik a szív

Normális esetben 120/80 Hgmm körüli a felnőttek vérnyomása. Az első számot, az úgynevezett szisztolés értéket akkor mérjük, amikor a szív összehúzódik és vért pumpál az erekbe. A második a diasztolés nyomás, amely akkor keletkezik, amikor a szív elernyed. A vérnyomás a nap folyamán változik, magassága függ a fizikai aktivitástól, a testhelyzettől, de olyan tényezők is befolyásolhatják, mint a terhesség, a dohányzás, a stressz, a táplálkozás, az alkoholfogyasztás, a fogamzásgátlók szedése.

Miért lehet alacsony?

Ha babát vársz, már az első védőnői látogatás alkalmával sor kerül vérnyomásmérésre, és a későbbiek során is rendszeresen ellenőrzik az értékeket. Így nagyon hamar kiderül, ha eltérnek a normálistól. A várandósság elején normális jelenség a vérnyomás csökkenése. Ennek oka, hogy másállapotban kitágulnak az erek a terhességi hormonok hatására. A kismama szédülhet, esetenként el is ájulhat.

Tipp: Óvakodj a hirtelen felállástól, és ne indulj útnak üres gyomorral! Segíthet, ha káliumban gazdag ételeket eszel: banánt, aszalt sárgabarackot, frissen facsart narancslevet.

Amikor túl magas

Erről abban az esetben beszélhetünk, ha a mért érték többször is (hat óra múlva újramérve is) 140/90 fölött van. Ha már a várandósság előtt is ez volt a helyzet, akkor elsődleges magasvérnyomás-betegségről van szó, és a terhességre készülő nő rendszerint korábban is kapott már vérnyomáscsökkentő gyógyszereket. Ebben az esetben érdemes a háziorvossal vagy a kezelőorvossal egyeztetni, hogy olyan gyógyszert írjon fel, amelynek a szedését a babavárás idején is folytatni lehet majd.

Előfordul az is, hogy éppen a terhesgondozás kezdetétől fogva gyakori vérnyomás-ellenőrzés nyomán derül fény a már meglévő magasvérnyomás-betegségre. Ha viszont egyértelműen a terhesség alatt alakul ki a magas vérnyomásérték, és a vizeletben jelentős mennyiségű fehérje található, akkor terhesség kiváltotta magas vérnyomásról beszélünk.

Miért veszélyes?

A kismama vérében ilyenkor túl sok olyan anyag van, ami érösszehúzó hatású, ez emeli a vérnyomást. Emiatt nemcsak az ő erei szűkebb keresztmetszetűek, hanem a lepényi keringés is romlik. Csökken a méhlepény vérellátottsága – gyakrabban fordulnak elő egyéb szövődmények, mint például a magzat méhen belüli fejlődésének visszamaradása, koraszülés, méhlepényleválás, méhen belüli elhalás.

Ezek főleg a régóta fennálló, súlyos, nem kezelt magas vérnyomás következményei, különösen, ha más betegségek, például veseelégtelenség is társul hozzá. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy már a tervezett fogamzás előtt egyeztessen a páciens a kezelőorvosával.

Minek ez a sok vérnyomásmérés?

Mivel a várandósság alatt gyakori, hogy az anya keringésében érösszehúzó hatású anyagok jelennek meg, sokszori ellenőrzésre van szükség. Gyógyszerekkel azonban az esetek többségében normális vérnyomásértékeket lehet elérni. Egészséges kismamáknál tágak az erek, ha viszont már a terhesség elején is magasak az értékek, akkor nagy valószínűséggel előtte is azok voltak, csak nem fedezték fel a betegséget.

A terhesség alatti magasvérnyomás-betegség tünete továbbá a jelentős fehérjeürítés is, ezért végeznek olyan gyakran vizeletvizsgálatot is, hogy ez idejében észrevehessék. A tünetek fokozatosan vagy nagyon hirtelen, gyakran a terhesség utolsó néhány hetében jelentkeznek. Az állapotra jellemző az arc és a kéz ödémája, de ez önmagában nem megbízható tünet, mivel normális terhesség során is előfordul vizesedés. A fehérjevizelés viszont már a préeklampsziának nevezett (görcs előtti) veszélyes állapothoz vezethet, aminek a súlyossága a terhesség befejezésére kényszerítheti a szülészorvost.

A felsorolt tünetek esetén szoros orvosi ellenőrzésre, igen gyakran kórházi kezelésre van szükség. Általában ágynyugalmat, diétát javasolnak. Mivel a betegség csak akkor szűnik meg, ha a gyerek már megszületett, előfordulhat, hogy az anya vagy a magzat súlyos állapota miatt az orvos a szülés megindítása vagy császármetszés mellett dönt. Szülés esetén jó hatású az epidurális fájdalomcsillapítás, mert kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást.

Tipp: Fontos a fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, de sóban szegény étrend. Nem kell teljesen lemondani a sóról, de érdemes alacsony nátriumtartalmú terméket választani. Továbbra is lényeges, hogy eleget igyál, hiszen a vizesedés nem attól enyhül, ha szomjazik a szervezeted. Vízhajtókat ilyen esetben nem szabad szedni!

Ha ezek bármelyikét tapasztalod, menj orvoshoz!

– látászavar

– állandósult fejfájás

– émelygés, hányás

– gyorsan terjedő ödéma

– fájdalom a jobb bordaív alatt vagy gyomortájékon

HELLP-szindróma

A véralvadási rendszer komoly zavara. Nevét a tünetek angol elnevezéseinek kezdőbetűiből kapta. A vérnyomás magas, a májfunkciós értékek magasak, a vérlemezkeszám csökken. A tünetek, amelyeket a kismama érez, a hányinger, émelygés miatt gyomorhurutra is hasonlítanak, ezért az orvos laborvizsgálatokat kér, amelyek egyértelműsítik, hogy HELLP-szindrómáról van-e szó. Mivel az anya és magzata számára is közvetlen életveszélyt jelent, az orvos általában azonnali császármetszés mellett dönt.

Szülés után

Inkább alacsony legyen, mint magas!

Ha csak terhességi magas vérnyomásod volt, akkor számíthatsz arra, hogy a kisbabád világrajövetele után 24 órán, de legkésőbb egy héten belül rendeződik az állapotod. A krónikus magasvérnyomás-betegségben szenvedőknek azonban szülés után is folytatniuk kell a kezelést, ennek hatására optimálisak lesznek az értékek. Orvosod olyan gyógyszert fog felírni, amely mellett bátran szoptathatod kisbabádat. Tapasztalni fogod, hogy megnyugszol, amikor szoptatsz, hiszen ez mindig egy kis pihenést, lazítást jelent, ezek hatására pedig csökken a vérnyomásod is.

Szakértőnk: Dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász

További cikkeink:

Forrás: Kismama magazin