Terhesség

Terhességi magas vérnyomás ellen alvás?

A várandósság alatti alváshiány növeli a magas vérnyomás kockázatát. Ha naponta öt óránál is kevesebbet alszol, kilencszeresére nő a préeklampszia (terhességi magas vérnyomással járó tünetegyüttes) valószínűsége.
2011. Január 30.

Azoknak a terhességük korai szakaszában járó nőknek, akik éjszakánként kevesebb, mint hat órát alszanak, átlagosan 4 higanymilliméterrel volt magasabb a vérnyomásuk, mint kilenc órát alvó társaiknak. Ugyanakkor a túl sok alvás is árthat – derült ki a Sleep folyóirat egyik számából. A terhesség első harmadában tíz óránál többet alvó édesanyák préeklampszia kockázata kétszeresére nőtt.

“A kismamáknak napi hét-kilenc óra alvás javasolható, az ideális a napi kilenc óra. Az ennél több vagy kevesebb alvás már rontja az egészséget” – nyilatkozta Michelle Williams, a Washington Egyetem professzora. “Sokat foglalkozunk a terhesség alatti egészséges életmóddal, ám a terhesség alatti alvásról eddig nem végezünk kutatásokat. Ez az első, ebben a témakörben megjelent közlemény” – tette hozzá.

A kutatásba 2003 decembere és 2006 júliusa között 1272 kismamát vontak be, olyanokat, akik a Seattle-ben működő Swedish Medical Centerbe jártak terhesgondozásra. A kismamák életmódját terhességük 14. hetében kérdőívek segítségével mérték fel. Vizsgálták egészségi állapotukat és alvási szokásaikat is. Terhességük során rendszeresen ellenőrizték vérnyomásukat.

VérnyomásAz alvásidő terhességük első és második harmadában nem befolyásolta a vérnyomásukat. A terhesség harmadik harmadában azonban a hat óránál kevesebbet alvóknak átlagosan 3,72 higanymilliméterrel magasabb volt a szisztolés értékük (a vérnyomás első, magasabb értéke), mint a kilenc órát alvó édesanyáké. Még a 7 és 9 órát alvóké is átlagosan 2.43 higanymilliméterrel magasabb volt, mint a kilenc órát alvó kismamáké. Azoknak, akik tíz óránál is többet aludtak éjszakánként, szintén magasabb volt a vérnyomásuk, átlagosan 4,21 higanymilliméterrel.

Hogy a vérnyomáskülönbségek egészségre gyakorolt hatásait jobban megértsék, megvizsgálták a préeklampszia előfordulási gyakoriságát is – annak ugyanis magzati és anyai életet veszélyeztető következményei is lehetnek. A betegség elfordulási valószínűsége 9,5- szeres emelkedést mutatott a kevesebb mint 5 órát alvók között, és kétszeres emelkedést a több mint 10 órát ágyban töltők között.

A különbségek okait a kutatók sajnos nem keresték. Feltételezhető, hogy az alvás mennyisége befolyásolja a napi alvás-ébrenlét mennyiségét, ami olyan hormoneltéréseket okoz, amelyek kihatnak a vérnyomásváltozásokra is. A cikk rávilágít a terhesség alatti alvás jelentőségére. Dr. Mary Rosser New York-i nőgyógyász a közlemény kapcsán azt tanácsolja: “Segítsünk a kismamáknak, hogy eleget pihenhessenek. Kerüljék a koffeinfogyasztást, mert az befolyásolja az egészséges alvásritmust, és tudatosítsuk bennük, hogy kismamatorna után még jobban lehet aludni.” Hát rajta kismamák, mozgásra fel!

Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek:

  • Alvás a terhesség alatt – Van superfood, ami segíthet?
  • Ha magas a vérnyomásod a terhesség alatt
  • Terhességi toxémia
  • Forrás: Medipress